Nieuwsbrief januari 2014: Wist u dat ... Geschiedenis Melderslo enkele nummers bezit van Contact, een mededelingenblad voor Melderslose militairen die in Indië vochten?

Het archief van Geschiedenis Melderslo bevat tal van schatten, maar tot de mooiste behoren ongetwijfeld de twee bewaard gebleven nummers van Contact, het orgaan van de afdeling Melderslo van het Katholiek Thuisfront.

Wat is het Katholiek Thuisfront?
Het Katholiek Thuisfront is een op 29 september 1946 opgerichte organisatie die steun verleent aan de geestelijke verzorging van militairen. Het Katholiek Thuisfront kende zijn grootste bloei tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië (1947-1949). Daarna liep de belangstelling van het Nederlandse volk voor het leger geleidelijk terug. Het Katholiek Thuisfront is echter altijd blijven bestaan, zij het onder een iets andere naam: Nationaal Katholiek Thuisfront.

Hoe was het Katholiek Thuisfront georganiseerd?
Vrijwel elke parochie in Nederland had of stichtte een parochiële afdeling van het Katholiek Thuisfront met een eigen gekozen bestuur. De besturen van parochiële afdelingen in een dekenaat kozen één dekenaal vertegenwoordiger, die zitting had in een gewestelijk comité. Het hoofdbureau stond onder leiding van een directeur, die werd benoemd door het bestuur van de Stichting Katholiek Thuisfront. Deze organisatie bleef min of meer ongewijzigd tot halverwege de jaren zeventig.

Welke activiteiten ontplooide het Katholiek Thuisfront?
Het Katholiek Thuisfront voerde een scala aan activiteiten uit, waaronder:

  • het verzenden van postpakketten naar Nederlandse militairen in Indië. De zendingen bevatten onder meer boeken, sigaretten, toiletartikelen, schrijfpapier, hosties, rozenkransen, lectuur;
  • radio-uitzendingen, verzorgd door de KRO, waarin het thuisfrontwerk aan de orde kwam;
  • loterijen en collectes;
  • steun aan retraitewerk;
  • verzending van kerstpakketten naar militairen overzee;
  • de uitgave van het weekblad Salvo voor militairen.

Wat is bekend over de afdeling Melderslo van het Katholiek Thuisfront?

Vooralsnog bijzonder weinig. Vast staat in elk geval dat Melderslo een afdeling van het Katholiek Thuisfront heeft gehad, maar wanneer die is opgericht en door wie en tot wanneer ze heeft bestaan, is bijvoorbeeld onbekend. Ook over de activiteiten valt weinig met zekerheid te zeggen. Die zullen voornamelijk hebben bestaan uit het zenden van pakketjes naar Horster dienstplichtige militairen die dienden in Nederlands-Indië. Dit bericht uit De Echo van Noord-Limburg van 22 maart 1947 getuigt daar bijvoorbeeld ook van:
Contact 22 maart 1947

Maar er werden ook voorlichtings- en propaganda-avonden georganiseerd, zoals blijkt uit dit bericht, afkomstig uit De Echo van 5 april 1947:

Contact 5 april 1947

Verder vonden in het dorp activiteiten plaats waarvan de opbrengst was bestemd voor het Katholiek Thuisfront. Zo gingen de opbrengsten van een op 19 september 1948 georganiseerde wielerronde in Melderslo naar het Thuisfront:

Contact 28 augustus 1947

En dan was er dus nog Contact?
Inderdaad. Ook daarover tasten we nog grotendeels in het duister. Zo is onduidelijk wie de initiatiefnemers waren, wie de redactie vormden, in welke frequentie het blad werd uitgegeven en hoeveel nummers er zijn verschenen. Geschiedenis Melderslo bezit twee complete nummers van elk twee dubbelzijdig getikte A4-tjes uit het voorjaar van 1948 en één fragment van een nummer uit oktober 1949.

Waaruit bestond de inhoud van Contact?
Uit allerlei berichtjes over het leven in Melderslo, aangevuld met soms grappige tekeningen. Hieronder een aantal fragmenten:

Pinksteren
Fanfare
Op 17 mei
Rongen
Vlasven
Voetbalclub
Bouw Kerk
Daar de fanfare
Gemeenteraad
Luchtballon
Stroperslatijn

Oproep
Weet u meer over de afdeling Melderslo van het Katholiek Thuisfront? Heeft u nog nummers van Contact? Kunt u meer vertellen over redactie en totstandkoming van Contact? Kent u namen van Melderslose dienstplichtige militairen die in Indië zijn geweest? Laat het ons s.v.p. weten!


Bronnen:
1. Oud Horst in het nieuws, deel 7 (Horst 1996)
2. archief Geschiedenis Melderslo
3. website Nationaal Katholiek Thuisfront
4. website Katholiek Documentatie Centrum

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.