Nieuwsbrief februari 2016: Wist u dat ... in Melderslo 872 monumentale bomen staan?

Boom minimaal 50 jaar oud
Melderslo wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke lanenstructuren en zijn prachtige oude bomen in de kern.  Om deze bomen goed te beschermen heeft de gemeente Horst aan de Maas, sinds 2012, alle monumentale bomen van de gemeente een beschermde status gegeven.
Uiteraard moeten de bomen wel aan een aantal criteria voldoen voordat ze de status monumentaal krijgen. Zo moet de boom de minimale leeftijd van 50 jaar hebben, een goede conditie en een landschappelijk of cultuurhistorische waarde. Uiteraard kunnen ook landschappelijke elementen of lanen als monumentaal object benoemd worden. Denk hier bijvoorbeeld aan de mooie eikenlaan aan de Nachtegaallaan, wat een restant is van de lanenstructuur rondom Huys Ter Horst.

Boompaspoort
Iedere boom of element krijgt een paspoort waarin alle belangrijke gegevens vastgelegd zijn. In totaal zijn in Melderslo 47 monumentale bomen en dus ook 47 paspoorten. Al deze bomen zijn ingemeten en op kaart gezet. Op deze wijze weet iedereen welk boom beschermd is en waar deze zich bevindt.
De monumentale bomen worden minimaal 1 keer per 3 jaar geïnspecteerd op hun conditie en veiligheid. Dit wordt een VTA keuring genoemd. Alleen als een boom niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen wordt hij gerooid.
Indien een monumentale boom om een andere reden gerooid moet worden, dan is de compensatie regeling van toepassing. De waarde van de boom moet dan in geld worden omgezet. De waarde wordt bepaald door een onafhankelijke beëdigde taxateur. De waarde van een alleenstaande monumentale boom kan oplopen tot €115.000. U begrijpt dat, mede om de hiervoor genoemde reden, er niet vaak gekozen wordt om een monumentale boom te rooien. Al deze afspraken zijn vastgelegd in de boomlegger wat weer een onderdeel uitmaakt van het boombeleid van de gemeente Horst aan de Maas.

Monumentale boom bij veldkruis Konijnswarande
Een van de mooiste monumentale bomen in Melderslo staat bij het veldkruis aan de Konijnswarande. Hier staat een hollandse lindeboom (latijn Tilia vulgaris). De leeftijd van deze boom wordt geschat op 175 jaar. Het bepalen van de leeftijd van bomen is vaak een schatting. Er zijn methodes om de leeftijd exact te bepalen, maar hier zullen we later een aparte nieuwsbrief aan wijden. De exacte reden voor het planten van deze boom bij het veldkruis is niet geheel duidelijk en blijft dan ook gissen. Een ding is zeker, een boom geeft altijd het gevoeld van bescherming en veiligheid. De lindeboom wordt ook wel liefdesboom genoemd, mede door zijn hartvormige bladeren. Het hout van de lindeboom werd vaak gebruikt om er (heilig)beelden uit te snijden omdat het hout zacht is. Wellicht is dat de reden dat deze boom vaak bij veldkruisen geplant werd. De boom staat ook symbool voor eeuwige liefde en trouw binnen het gezin, wat naadloos aansluit bij het gedachtegoed van het christelijk geloof. Daarnaast heeft de lindeboom de eigenschap dat ze heel erg oud kunnen worden.

Boom konijnswarande kaart

Monumentale boom Konijnswarande. Ingetekend op kaart met boompaspoortnummer 11033.

Boom konijnswarande boompaspoort

Monumentale boom Konijnswarande. Boompaspoort details.


Bronnen:
1. Er zijn in Melderslo 872 bomen verdeeld over 47 paspoorten. Dit betekent dat op een paspoort een of meerdere bomen kunnen staan.
2. Overzichtskaart met alle bomen en hun paspoortnummers kunt u hier vinden. Merk op dat u kunt in- en uitzoomen op de kaart.
3. De overzichtskaart van alle monumentale bomen van de gemeente Horst aan de Maas en de boompaspoorten kunt u niet vinden op het Internet.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.