Nieuwsbrief maart 2016: Wist u dat ... regenrivier Zuid-Oost grens vormde van Melderslo?

Regenrivier tot 1966
Deze rivier was de Langevense Loop, een kleine stroom met exact dezelfde eigenschappen als een grote regenrivier: in de zomer droogvallende bedding en in de winter en voorjaar grote overstromingen. Hectares akkerland en weilanden kwamen dan blank te staan. De afvoercapaciteit naar de Maas was bij overvloedige regenval onvoldoende om de akkers droog te houden. Zodoende had deze waterloop een grote invloed op het economisch beheer van het aangrenzende akkerland, zeker op de landbouwgronden aan de overzijde van de grens. Hierdoor ontstonden moerassige weilanden, het akkerland kon in het voorjaar dikwijls pas laat ingezaaid worden. Door de diverse vennen was het een eldorado voor watervogels.

"Drielandenpunt". Melderslo - Lottum - Grubbenvorst
De overkant van de waterloop - vanuit Melderslo gezien - was geen niemandsland, maar hoorde bij de dorpen Lottum en Grubbenvorst, beide dorpen hoorden bij het grondgebied van de gemeente Grubbenvorst. Op Lottums grondgebied lagen, voor het grote bosgebied, slechts 3 huizen, 3 ontginningsboerderijen van de families Seuren, Coenders en Lenssen. Deze hadden zich er respectievelijk in 1923, 1924 en 1929 gevestigd. Hun eerste huisnummers waren B196, B197 en B198, straatnamen waren er destijds nog niet. Vanaf 1950 werden pas straatnamen ingevoerd, toen kwam de straat vanaf de kerk in Lottum Horsterdijk te heten. Bij de kerk in Lottum begon nummer 1, de voornoemde huisnummers B 196, B197 en B198 op het einde werden de nummers 43, 44 en 45; het werd een 5,5 km lange straat. Daar zij geografisch veel dichter bij Melderslo lagen, sloten deze bewoners zich, na dispensatie van de pastoor van Lottum, aan bij de parochie Melderslo. Hier was in 1917 een school gebouwd en enkele jaren later een kerk. De pastoors van Melderslo zagen de aanwas voor hun parochie graag komen. Helemaal loslaten deden de pastoors van Lottum hun parochianen nog niet graag, zij kwamen tot 1960 elk jaar in de zomer trouw op huisbezoek. Pastoor Kerbosch van Lottum opperde wel eens in dit buurtschap in de toekomst een nieuwe parochie te stichten, maar hij besefte zelf dat dit wat te ver gezocht was. Van de op Grubbenvorster grondgebied wonende gezinnen sloten zich ook drie families aan bij de jonge parochie Melderslo: de families Seuren, Niessen en Martens. Deze laatste woning werd het "Henneke" genoemd. In 1940 vestigde zich hier Grad Niessen. Vanaf die tijd staat de naam Henneke in de topgevel vermeld. De verderop, op Grubbenvorster grondgebied gelegen ontginningsboerderijen, sloten zich aan bij de parochie Horst.

Ruilverkaveling en kanalisering
De Langevense Loop, komende vanaf Sevenum, volgt parallel de Grubbenvorster grens, tot aan de driesprong, het punt waar drie dorpen bij elkaar komen. Dit punt werd door de buurtbewoners ook wel "Drielandenpunt" genoemd. Vanaf dit punt vervolgde de loop zijn weg pal over de grens Melderslo-Lottum richting Broekhuizen, hier gaat deze over in de Broekhuizer Molenbeek richting de Maas in Broekhuizen. De waterloop werd vroeger gevoed door dikwijls overtollige neerslag en door drangwater uit het hoger gelegen Peelgebied. Door de aanwezige vennen was het gebied een eldorado voor watervogels. Op de verderop gelegen graanvelden kwam de zeldzame vogel de ortolaan nog voor. Vanaf 1966 is, in het kader van de ruilverkaveling, de Langevense Loop gekanaliseerd. Thans wordt zij gevoed via Peelkanalen, door van daaruit binnenkomend Maaswater. Hierdoor valt de bedding niet meer droog in de zomer, zoals oorspronkelijk het geval was. De bedding is ook breder en dieper geworden zodat de wateroverlast tot het verleden behoort.

Driesprong. Drie Postbodes
Op deze plek komen de grenzen van 3 dorpen op een punt bij elkaar. Dit is niet alleen een geografisch gegeven, maar praktisch wilde dit zeggen dat er bij drie dicht bij elkaar liggende huizen 3 verschillende postbodes kwamen. De postbode van Lottum kwam per fiets dwars door de Lottumse bossen naar de veraf gelegen huizen, de postbode van Grubbenvorst kwam vanaf het Witveld en vanaf Melderslo kwam de postbode via het Melders Veld. Voor gemeentelijke zaken moesten de bewoners naar verschillende gemeentehuizen en voor kerkelijke zaken werd men geacht contact te onderhouden met de oorspronkelijke parochies. Bij huis aan huis collectes kwamen de collectanten soms van twee kanten voor hetzelfde goede doel. Aan beide zijden van de grens waren dikwijls andere gemeentelijke voorschriften van toepassing. Lange tijd is de naam driesprong verbonden geweest met de naam van de buurtvereniging: de hele buurt aan beide zijden van de grens werkte samen onder de naam "De Driesprong".

Driesprong ingetekend

"Drielandenpunt". Dorpen Melderslo, Lottum en Grubbenvorst komen samen bij Langevense Loop.

Gekanaliseerd

Jaar 2016. Gekanaliseerde Langevense Loop.

B196 Seuren

Jaar 2016. Lottum B196. Seuren.

B197 Coenders

Jaar 2016. Lottum B197. Coenders.

B198 Lenssen

Jaar 1948. Lottum B198. Lenssen.

Grad Niessen

Jaar 1980. Losbaan Grubbenvorst. "Henneke" van familie Grad Niessen (voorheen Martens).

Gebr Niessen

Jaar 1980. Losbaan Grubbenvorst. Gebroeders Niessen. De 100-jarige oma Niessen zit te breien voor het huis.

Grubbenvorst Seuren

Jaar 2016. Losbaan Grubbenvorst. Handrie Seuren.


Meer informatie
1. Wikipedia over ruilverkaveling.
2. Schaatsen op poelen in de tijd voor ruilverkavelingen en strengere winters in Nieuwsbrief januari 2011.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.