Nieuwsbrief april 2008: Wist u dat ... het zwarte "soldaote kistje" van overste Stockley (1906-1944) na 57 jaar terug is bij de nabestaanden?

Zwart soldaote kistje

Op 28 november 1944 bleef, na het vertrek van overste (Engels 'Lieutenant-Colonel') Stockley, een leeg "soldaote kistje" achter bij de familie L. Wijnen-Steegs op Heuvel 3 (tegenwoordig Jaegerweg 3) in Melderslo. Op de bovenzijde staat "LT. COL. R.C. STOCKLEY". Op de voorzijde staat "Telegraph equipment unit B". 57 jaar lang was het een mysterie wie dit kistje achterliet in Melderslo. In het jaar 2000 ging Theo Philipsen, de echtgenoot van Anny Wijnen, op zoek naar Stockley. Via het internet kwam hij er al snel achter dat Lieutenant-Colonel Ralph Capel Stockley op 30 november 1944 gesneuveld is op de leeftijd van 37 jaar. Via via komt hij er ook achter dat de vrouw van deze man nog leeft en hun twee dochters ook. Op 13 november 2000 is er telefonisch contact tussen Theo Philipsen en dochter Sally Stockley. Sally was "very excited" om te horen dat er nog een souvenir was van haar vader. Zij wilde dit kistje graag hebben als tastbare herinnering aan haar vader die, zoals Theo te horen kreeg, sneuvelde bij de slag om Broekhuizen. Op 17 maart 2001 was het zover. "Ut soldaote kistje" werd op Jaegerweg 3 door Anny Philipsen-Wijnen overhandigd aan Sally Stockley.

Wie was Stockley?

Ralph Capel Stockley werd in 1906 geboren in Calcutta (India). Hij was de zoon van Brigadier-Generaal H.R. Stockley (1868-1935). Zijn grootvaders van vaders- en moederskant waren beiden ook soldaten: Colonel H.W. Stockley en Lieutenant-Colonel W. Capel. Hij is op 27 augustus in 1940 getrouwd met Pamela Egerton. Hij had twee dochters: Jane (1942) en Sally (1944). Deze hebben op hun beurt inmiddels beiden ook kinderen: kinderen Jane en Sally.

Na een baan op het Ministerie van Defensie in Londen nam hij in september 1944 het commando over van het 3e Bataljon van het Monmouthshire Regiment. Op 30 november 1944 sneuvelt Stockley als hij de leiding op zich neemt van een nieuwe aanval op het kasteel Broekhuizen. Rond 11.45 wordt hij gedood door Duits machinegeweer als hij de brug, die toegang geeft tot het kasteel, op enkele meters is genaderd. In totaal sterven er bij de slag om Broekhuizen 43 geallieerden. Aan de Duitse zijde zijn de verliezen niet bekend maar het aantal gesneuvelden was waarschijnlijk hoger.

Op het kerkhof van Melderslo hebben na de Tweede Wereldoorlog voor enkele jaren 30 geallieerde soldaten begraven gelegen, waaronder Stockley. Het merendeel daarvan was gesneuveld bij de slag om Broekhuizen. Deze zijn later herbegraven op verschillende Engelse oorlogskerkhoven. Stockley is herbegraven op de militaire begraafplaats in Groesbeek in graf XII. H. 8.

Verslag zoektocht Theo Philipsen on-line

Het hele verslag van Theo's zoektocht staat on-line. Met veel details over de slag om Broekhuizen en hoe deze slag past in het militair strategisch plaatje aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

 

Meer informatie

  1. De slag om Broekhuizen in november 1944.
  2. De wapenfeiten van het 3e Battalion Monmouthshire Regiment. De slag om Broekhuizen valt onder de 'Venlo pocket'.
  3. Zoeken naar Gemenebest gesneuvelden en hun laatste rustplaats via de Commonwealth War Graves Commission.
  4. De vrouw van Stockley is Pamela Egerton. Zij behoort tot de Engelse adel ('peerage'). Haar familielijn stamt rechtstreeks af van Willem de Veroveraar en de Hertog van Sutherland (de Leveson-Gower familie).
  5. De zoektocht van Theo Philipsen is op internet ook nog terug te vinden bij 'Wartimememories'. Zoek op 'Stockley'.

Geboortejaar: jaar 1906 en niet 1916

Voor de oplettende lezer die ook de links gevolgd heeft. Er zijn twee bronnen op internet die vertellen dat R.C. Stockley geboren is op 21 december 1916: de 'peerage' en 'Army officers' (onder 'Stockley). Dochter Sally Stockley heeft Theo Philipsen verteld dat haar vader op 21 december 1906 geboren is.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.