Deutsch Nieuwsbrief april 2010: Wist u dat ... Melderslo (NL) een vriendschapsband heeft met Kapellen (D) sinds 1958?

partnerdorp

Partnerdorp
U kent ze vast wel die borden als u de bebouwde kom van een gemeente inrijdt. Zo'n bord waarop staat dat de gemeente Leeuwarden een band heeft met de gemeente Orjol in Rusland. Zo'n bord zou er eigenlijk ook moeten hangen bij de entree van Melderslo. Sinds 1957 voetbalt het Nederlandse dorp Melderslo tegen het 40 kilometer verderop liggende Duitse dorp Kapellen. Beiden dorpen zijn even groot. Melderslo heeft ongeveer 2.000 inwoners en Kapellen ongeveer 2.700.

Behoefte aan verbroedering na Tweede Wereldoorlog
Aan de wieg van de vriendschapsband tussen Melderslo en Kapellen staat Chris Claassens uit Melderslo. Net na de Tweede Wereldoorlog wilde hij verbroedering tussen Nederland en Duitsland tot stand brengen. Tot op heden is het in nevelen gehuld of Chris Claassens zelf tot dit idee kwam of geinspireerd is door iemand anders. In eerste instantie kwam de Melderse fanfare vanaf 1954 enige malen in Kapellen. Dit liep kennelijk niet helemaal zoals het zou moeten want enige jaren later nam de voetbalclub het stokje over. Chris Claassens zat destijds zowel bij de fanfare als bij de voetbalclub. Het eerste van RKSV Melderslo speelde in 1957 in Kapellen een voetbalwedstrijd bij de opening van het sportpark. Het jaar erop speelden de veteranen van Melderslo tegen de Alt-Herren van Kapellen. Vanaf 1958 spelen deze twee elftallen onafgebroken ieder jaar tegen elkaar. Sommige jaren maar een keer per jaar maar meestal tweemaal per jaar. De eerste jaren nam iedere speler een paar spelers van de tegenstander mee naar huis om te eten. Na een paar jaar werd gezamenlijk gegeten in een zaal. De elftallen spelen tweemaal per jaar tegen elkaar. Een keer in Melderslo en een keer in Kapellen. Om beurten wordt er in Nederland of Duitsland, rond oktober, na afloop van de voetbalwedstrijd ook gegeten en gedronken. De partners gaan dan ook mee. Vervoer vindt dan plaats via een bus.

Het bevroren varken
Jeu Alards haalde het verhaal op van het bevroren varken. Tijdens een loting in Duitsland had de chauffeur van de bus, Toon van Veghel, een speenvarken gewonnen. Op de weg terug nam Hay Seuren het bevroren speenvarken (sommige bronnen zeggen dat het varken uit een koelcel kwam en niet uit een diepvries) op zijn schoot met een hoedje. Jeu wist te vertellen dat dit goed koud was omdat Hay rilde van de kou en blauwe lippen had. Bij de grens aangekomen werd het varken snel plat op de achterbank van de bus gelegd. Maar goed dat de douanier niet de bus inkwam omdat er dan vast problemen waren gekomen bij dit illegaal geimporteerde varken.

"Ik heb mijn fiets gevonden"
Rond 1960 kwam Jan Theeuwen in Kapellen met een fiets de zaal binnen gefietst. Luid roepend "Ik heb mijn fiets gevonden. Ik heb mijn fiets gevonden." Sommige Nederlanders konden er smakelijk om lachen. Sommige voelden zich opgelaten. Aan de Duitse kant kon de helft er ook om lachen. De andere helft lachte niet.

Toekomst
En de toekomst? Wie zal het zeggen? Al meer dan 50 jaar ontmoeten de twee clubs elkaar. Wederzijds zijn de veteranen graag geziene gasten. De voertaal is het plaatselijk dialect. Voetbal, wat drinken en eten. Zo ging het 50 jaar geleden. Zo gaat het nu nog steeds.

Vragen
Heeft u nog meer details over de beginperiode (1954-1960) van de vriendschapsband? Heeft u oude foto's of films van wedstrijden of feestavonden in Melderslo of Kapellen?


Alte-Herren-2005
Foto 1: Alt-Herren Kapellen (D) jaar 2005
Michiel-vd-Pas
Foto 2. Voorzitter Michel v.d. Pas deelt midden jaren 1980 felicitaties uit in Kapellen. Gelegenheid?

Meer informatie:
1. Voetbal RKSV Melderslo
2. Voetbal Kapellen
3. Lijst zuster- of partnersteden

Wist u dat ... Ria van Hameren uit Melderslo en Werner Gerhards uit Kapellen elkaar via vriendschapsband Melderslo & Kapellen ontmoet hebben en op 1 mei 2010 alweer zesenveertig jaar getrouwd zijn? Hierover meer in een nieuwsbrief later dit jaar.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.