Nieuwsbrief mei 2008: Wist u dat ... "hét houten huis" als bouwpakket, in twee wagonladingen, per trein aangevoerd is uit Oostenrijk?

Oostenrijkse woning: zeven lagen hout en iedere ruimte een eigen raam

straatkant-2008Op Vlasvenstraat 20 - tot begin jaren 1960 Meldersloseweg 37 - in Melderslo staat, sinds 1948, een bijzonder houten huis. Het is de enige "Oostenrijkse woning" in de gemeente Horst aan de Maas. In geheel Nederland zijn er tussen 1946 en 1948, in het kader van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, ongeveer 800 van deze prefab woningen gebouwd. De meeste hiervan staan in Limburg en Noord-Brabant.

De Oostenrijkse woning werd als bouwpakket, in twee wagonladingen, per spoor vanuit Oostenrijk afgeleverd. Chrit Claassens en Maria van den Goor hadden in najaar 1947 bij de gemeente Horst een aanvraag voor een woning gedaan. Zij woonden in een noodwoning in Melderslo (in de "Hennekuuj bij Lange Hay") maar moesten daar weg in verband met een huwelijk van een zoon des huizes. Maria was hoogzwanger van haar tweede kind. Onduidelijk is waarom zij een Oostenrijkse woning toegewezen kregen. Volgens Maria van den Goor had dit niets van doen met het verzetswerk van Chrit in de Tweede Wereldoorlog. Voor het bouwpakket moest een bedrag van 15.000 gulden betaald worden.

Bijzonder aan de Oostenrijkse woning is dat ze helemaal van hout is. Door het verwerken van 7 lagen hout met thermofolie in de buitenwanden is de woning energiezuinig. Omdat elke kamer een eigen raam heeft, kan er overal daglicht doordringen. Bijzonder voor die tijd was dat het bouwpakket ook voorzag in een badkamer.

Opbouw door timmerman

Met familie en anderen werd het stenen fundament gelegd. Ook werd onder de gehele woning een kelder uitgegraven. Die werd minder diep dan dat de familie Claassens oorspronkelijk wilde omdat de hoge grondwaterstand dieper graven onmogelijk maakte. Het zand uit de kelder werd om het huis gegooid waardoor het nu lijkt alsof het huis op een heuveltje staat. De plaatselijke timmerman, Toon Alaerds, bouwde het bouwpakket op, in 8 werkdagen, in januari 1948. Eind januari trokken Chrit en Maria in hun nieuwe huis. Hun tweede kind werd 1 week later geboren op 3 februari 1948. De familie Claassens woonde van 1948 tot 1993 in de woning. Het gezin kreeg in totaal 10 kinderen. In 1963 werd aan de achterzijde een uitbouw gedaan met 3 slaapkamers. In 1993 heeft de familie Claassens-Van den Goor de woning verkocht aan de familie Spreeuwenberg-Wijnen. Tot op heden is de woning in grote mate in originele staat gebleven. Wijzigingen: nieuwe voordeur, achterdeur (inclusief hele achterpui) en terrasdeur, nieuwe badkamer, vervanging van alle ramen en nieuwe keuken.

Naam woning: 'De Zandvlo' en 'Oos huuske'

De familie Claassens noemde het huis "De Zandvlo". De familie Spreeuwenberg noemt het huis "Oos huuske". In de volksmond is het bekend als "hét houten huis", "Oostenrijks huisje" en "het huis van Claassens Chrit en Maria". Sinds het Kindervakantiewerk in 2002 is het huis, tijdens een heksentocht die door het huis en de donkere spookkelder liep, ook verweven in de verhalen van de jeugd in het dorp.

Heeft u nog foto's van voor 1993?

Tot op heden zijn er maar drie foto's bekend van de Oostenrijkse woning in Melderslo van voor 1993. Wie heeft foto's of films van deze woning tussen 1948 en 1993? Zo ja, neem dan contact op.

 

Meer informatie

  1. Meer foto's en bouwtekeningen uit 1963 van de Oostenrijkse woning in Melderslo
  2. Scriptie 'Oostenrijkse Woningen in Nederland' van Coen van Benthum (maart 2007)
  3. Locaties Oostenrijkse woningen in Nederland
  4. Wikipedia informatie over Oostenrijkse woningen
  5. Wikipedia informatie over prefab woningen

Bronnen

Deze nieuwsbrief is gebaseerd op informatie uit interviews, eind mei 2008, met Maria Claassens- Van den Goor (de voormalige bewoner), Joost Claassens en Maria Spreeuwenberg-Wijnen (de huidige bewoner). Bij deze nieuwsbrief is geen gebruik gemaakt van het archief van de gemeente Horst aan de Maas. Misschien komt er in de toekomst nog aanvullende informatie uit deze bron over de Oostenrijkse woning in Melderslo boven tafel.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.