Wist u datnaast de muziek van Kloar Taal, ook hun kostuums zeer de moeite waard zijn?

Na meer dan 600 optredens en 25 jaar muziek maken, stopt de Melderslose joekskapel Kloar Taal. Op 7 april 2012 vond het afscheidsconcert plaats, precies 25 jaar na de oprichting. Omdat het afscheid en de geschiedenis van de joekskapel de afgelopen tijd uitgebreid in de lokale media aan bod is geweest (zie hier het artikel in "Hallo Horst aan de Maas" en zie hier de fotoreportage die InHorst.nl gemaakt heeft tijdens het afscheidsconcert), worden in deze nieuwsbrief de kostuums van Klaor Taal eens nader belicht.

Vaak zelfgemaakte kostuums
Wie Kloar Taal zegt, zegt carnaval en wie carnaval zegt, zegt kostuums. In hun 25 jarig bestaan heeft Kloar Taal heel wat verschillende acts op de bühne gebracht, uitgedost in de prachtigste (vaak zelfgemaakte) kostuums. Hieronder staan een aantal nog eens op chronologische volgorde.

Na de oprichting in 1987 was dit het eerste kostuum van Kloar Taal. Het werd gepresenteerd tijdens de optocht van 1988. De kostuums waren uniform: een witte blouse op een zwarte broek, streepjesjas, een rood nondejuuke, een rode bolhoed en witte schoenen.
In het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw werd door Kloar Taal op carnavalszaterdag een eigen carnavalsavond georganiseerd bij café-zaal Het Paradijs. Eigenaar van het café destijds was Sjek Soons. In 1995 was het thema van carnavalsavond (en dus ook van de kostuums) "Rock and Roll". De kostuums werden door het vrouwelijke deel van Kloar Taal ontworpen en gefabriceerd. De foto hierlangs toont de joekskapel tijdens een carnavals-optreden dat jaar in de tuinbouwloods. Wegens een geschil dat jaar tussen de caféhouders en de carnavalsvereniging werd de carnaval niet in de cafés maar in de tuinbouwloods gevierd.
Ook wordt in 1992 ter ere van het vijf jarig bestaan een nieuw uniform ontworpen. Rode bodywarmers (met het logo van Kloar Taal), een witte blouse, spijkerbroek en rode pet (niet gedragen op foto). Het vijf jarig bestaan werd gevierd in het Paradijs met een bierfietswedstrijd.
1993: Russische act. Een van de weinige kostuums die niet door Kloar Taal zelf werden gemaakt, maar werden gekocht. Tijdens de Russische act werden diverse Russische melodieën ten gehore gebracht.
1994: Zigeuneract. Foto is genomen op het grasveld bij Ger Spreeuwenberg aan de Boomsweg. De zigeunerwagen is van Mart Heldens.
Tijdens de zittingsavond van 1994 presenteert Kloar Taal zich in een Rowwen Hèze kostuum. De band uit America was dat jaar doorgebroken in heel Nederland. De hoedjes waren gebaseerd op de CD Boem! van Rowwen Hèze. De rode sokken die hier werden gedragen zijn geleend van RKSV Melderslo.
1998: Normaliter wordt bij een 50-jarig jubileum de kleur goud gebruikt, maar volgens Kloar Taal Ter was goud dé ideale kleur voor het elfjarig jubileum.
In 1998 werden tijdens een optreden in Cochem een aantal fantasiehoeden gekocht aldaar. Deze hoeden waren het uitgangspunt van het kostuum van 1999.
2000: Glitterkostuum gebaseerd op de kleuren paars, blauw en groen. Dit jaar levert Kloar Taal, in de persoon van Henk Vullings, de prins van de Vlaskop. Het kostuums moest dan ook vooral een chique uitstraling hebben.
In het jaar 1999 wint Kloar Taal het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes in Maastricht met een act over de Millennium Bug. Als gevolg hiervan wordt het L.K.Z.H in 2000 in de Merthal in Horst georganiseerd. Kloar Taal presenteert zich hier in een rode blouse met opdruk "100% joeksgeweld!"
2001: Het jaar van de presentatie van hun CD "Ongeluefelijk!". Een kaki broek met een Bordauxrood shirt waarop het logo van Kloar Taal prijkt. De foto is genomen tijdens een optreden in Belgie.
2001: Oosters tenue. Tijdens een optreden met het Oosters tenue werd ook altijd een trommelact op emmers uitgevoerd.
2002:Het repetitielokaal van Kloar Taal bevindt zich bij Ger en An Spreeuwenberg aan de Boomsweg. Dit huis wordt verkocht en mogelijk omgebouwd tot een healing- annex meditatiecentrum. Zie hier het thema voor de kostuums van dat jaar: Flower Power.
2003: Dat jaar was het thema een zeemansact. In de zelfgemaakte pakken werden smartlappen als Bloody Mary, Popeye the sailorman en de Zuiderzeebalade ten gehore gebracht.
2004: Fanfare Concordia uit Wanssum kreeg een nieuw uniform en het oude uniform dreigde naar Polen te verdwijnen. Kloar Taal lid Anton Tissen kreeg hier lucht van en regelde dat de uniformen richting Melderslo verhuisden. De pakken zijn opgefleurd met versierselen in de carnavalskleuren geel, groen en rood. De foto is genomen voor de Kölner Dom.
Drie fluorescerende kleuren zijn de basis voor deze fantasiekostuums uit 2006 die zijn gebaseerd op de smartlappenmuziek. Vele attributen maken de outfit compleet. De foto is genomen voor het Stay-Okay hotel in Amsterdam waar werd gelogeerd tijdens het Jordaanfestival een jaar later. Ook toen werd een optreden verzorgd tijdens dit festival.
Een van de mooiste uniformen uit de collectie is deze outfit voor de Duitse act uit 2008. De stoffen voor deze zelfgemaakte pakken werd gekocht in de stoffenhal van Lent en konden door hun volume ternauwernood in de auto naar Melderslo vervoerd worden. Deze pakken worden nog regelmatig gebruikt door diverse ex-Kloar Talers om een feestavond extra cachet te geven.
Tijdens de zittingsavond van 2009 en opening van MFC De Zwingel in mei van dat jaar trad de joekskapel op als de bouwvakkers van het MFC. Op de melodie van "De Jongens Van De Bouw" van Bertus Staigerpaip werd via eigen teksten de totstandkoming van he MFC belicht. Als begeleidingsmuziek werd de originele soundtrack van Bertus Staigerpaip gebruikt. Zie hier het optreden in het MFC.
De oude pakken van muziekvereniging Eendracht kregen in 2010 een tweede leven. De joekskapel liep in deze pakken in de optocht mee als Fanfare Amereetsia. Het is niet bekend of iedereen die de optocht bekeek ook de hilariteit omtrent de naamgeving is opgevallen...
2012: Kloar Taal heeft al besloten te stoppen en lopen voor de laatste keer met de optocht van de Vlaskop mee. "Nog eenmaal de bloemetjes buiten zetten."
7 April 2012: Afscheid in stijl. Na het laatste optreden een laatste foto van de gehele groep in gala.

Deze nieuwsbrief kwam mede tot stand dankzij de medewerking van Hanny Driessen en Gerie van de Ven.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.