Bookmark and Share

Nieuwsbrief mei 2013: Wist u dat ... Melderslo vroeger een aantal huiskamercafés had?

Vroeger zag je ze vaak, tegenwoordig kom je ze nog maar zelden tegen: huiskamercafés. Ook Melderslo heeft er verschillende gehad. Het boerenleven bracht niet altijd genoeg geld op, daarom werd vaak in het voorste deel van het huis een cafeetje ingericht, om aan genoeg geld te komen. Dikwijls werd het café uitgebreid met een beugelbaan, een populaire sport in Limburg. Hieronder zijn enkele Melderslose huiskamercafés uitgelicht. De nog bestaande cafés - Café 't Tunneke, Café 't Paradijs en het café van motorcamping de Toerstop - zijn buiten beschouwing gelaten.

Kaartje_Huiscafes_Melderslo
Melderslo. Kaartje met de cafélocaties.
Cafe Lenssen (van onbekend tot rond 1947)
Aan de Heuvelweg lag vroeger café Lenssen. Later overgenomen door Familie Nabben tot rond 1947. Het café was gevestigd in een kleine langgevelboerderij. Mien Driessen-Hegger weet zich nog te herinneren dat ze vroeger tijdens de zomer (rond 1941) vaak voor een paar cent, een kannetje bier moest gaan halen voor de mannen die werkten op het land. Jac en Mien Driessen-Hegger weten beiden nog te vertellen dat het café een bijzonder mooie tapkraan had (wit versierd met bloemetjes). Aan de linkerzijkant van de boerderij lag een overdekte beugelbaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze baan in gebruik als kippenhok, maar ze brandde later af, toen er brandbommen op vielen. Op diezelfde dag brandden ook de boerderijen van Keysers (Vlasvenstraat) en Verlinden (Boomsweg) af. De baan is na de Tweede Wereldoorlog hersteld en nog enkele jaren gebruikt. Het café werd rond 1947 gesloten. De familie Nabben vertrok rond 1950 naar de Griendtsveenseweg in America, waarna de familie Peeters in de boerderij kwam wonen. In 1953 werd de oude boerderij gesloopt en vervangen door een nieuw huis. De familie Peeters heeft hier gewoond tot 1987. Thans wordt het huis bewoond door de familie Cuppen.
Cafe_Lenssen
Café Lenssen. De overdekte beugelbaan bij het café vlak voor de afbraak in 1988.
Cafe "Thoemes ziene Piet" (van onbekend tot rond 1942)
Op de hoek Massenweg-Blaktweg lag café "Thoemes ziene Piet". Ook dit was een langgevelboerderij met daarachter onder de houten overkapping een beugelbaan. Tot ongeveer 1942 was er een café. De boerderij werd lange tijd bewoond door de familie Rutten, en werd rond 1955 afgebroken. Jac Driessen vertelt: "Na de Tweede Wereldoorlog is de boerderij tijdelijk in gebruik geweest voor de opslag van goederen van de Boerenbond. Het Boerenbondgebouw, in de Sint Odastraat, was namelijk beschadigd geraakt tijdens de oorlog." Op de plek van café "Thoemes ziene Piet" ligt tegenwoordig een grasveldje met een elektriciteitshuisje.
Cafe_Thoemes_ziene_Piet
Café "Thoemes ziene Piet". Jaar onbekend. Op de hoek Blaktweg-Massenweg.
Op deze locatie ligt tegenwoordig een grasveldje met elektriciteitshuisje.
Cafe Te Baerts (van onbekend tot rond 1958)
Tot ongeveer 1958 lag aan de Meldersloseweg het café "Te Baerts". Het café werd "Op de Spitse" genoemd, omdat het was gelegen aan een spitse hoek van straten. De café lag op de plek waar de weg van Horst een aftakking maakte naar Melderslo en een aftakking naar Lottum. Tegenwoordig bekend als de splitsing Meldersloseweg-Hogeweg. Het café was gevestigd in het linker deel van de boerderij. Jan Linders (Jaegerweg) weet te vertellen: "Vroeger kwamen we vaak bij "te Baerts", omdat we gebruik mochten maken van de paarden. Ook ben ik toen geregeld in het café geweest. Eerst had het café een tap, maar later toen het minder druk werd, hadden ze alleen nog maar bier in flessen." Het huis wordt thans bewoond door de familie Wolsing.
Cafe_te Baerts
Café "te Baerts". In de jaren 1980. Het voormalig café lag aan de splitsing Meldersloseweg-Hogeweg.
Cafe "Seuren Piet" (van onbekend tot rond 1956)
Aan de Sint Odastraat lag tot rond 1956 het café "Seuren Piet". Mart Vissers (die er vroeger geregeld kwam) weet te vertellen: "Op Zondag, na de hoogmis werd het café bezocht door de mannen die er een borreltje of biertje kwamen drinken. Ook werd er dan dikwijls gekaart. Als er een bruiloft was, gingen de mannen de cafés in de buurt af." Verder is er helaas weinig bekend van het café. Thans wordt de woning bewoond door de familie Reinders-Seuren.
Cafe_Seuren_Piet
Café "Seuren Piet". Rond 1920. Links De Coöperatie (thans Molensteen), met rechts daarvan het café.
Cafe_Seuren_Piet_Luchtfoto_jaren_1950
Café "Seuren Piet". Luchtfoto rond 1950.
Links De Coöperatie met witte gevel (thans Molensteen), in midden Bondszaal en rechts daarvan het café.

Cafe Cox (rond 1912 tot jaren 1920)
Aan de Konijnswarande, in de nabijheid van het nog altijd bestaande veldkruis, lag vroeger café Cox. Leonardus Cox moet het café tussen 1910 en 1914 gekocht hebben van de familie Houben. Cox heeft het café niet lang gehad omdat het moeilijk te combineren was met het werk op het land. Bij de boerderij lag vroeger ook een beugelbaan en een put waar paarden konden drinken. Rond 1920 hield het café op te bestaan.
In 1962-63 werd een nieuw huis gebouwd even ten zuiden van de boerderij. Dit woonhuis lag in het begin nog geïsoleerd, maar dat veranderde toen in 1964 de nieuwe Daniëlweg werd aangelegd. De oude boerderij was sinds 1962 niet meer bewoond geweest en werd rond 1996 gesloopt. Tijdens de afbraak kwam nog een laatste bewijs dat hier een café was geweest aan het licht. Namelijk de houten schappen waar ooit de glazen opstonden. Later waren hier houten planken voor gespijkerd en voorzien van behang. Het in 1962-63 gebouwde woonhuis wordt tegenwoordig nog bewoond door Grad Cox.

Cafe_Cox_jaar-1961
Café Cox. Een deel van het gezin Cox voor de oude boerderij omstreeks 1961.
Het café was toen reeds lang verdwenen.
Op de foto (van links naar rechts):
Door Cox-Stappers (1916-1998), Sjan, Grad Cox (1916), Lei, Toos en An.
Cafe_Cox_jaar-1996
Café Cox. De ruïne van de boerderij van Cox omstreeks 1996.

Bronnen:
1. Boek "Melderslo Destijds"
2. Archieven Stichting Geschiedenis Melderslo
3. Interview met Jac en Mien Driessen-Hegger op 11-04-2013
4. Gesprekken met de familie Cox, familie Reinders-Seuren, Jan Linders, familie Wolsing, Mia Martens-Peeters en Mart Vissers
5. Fotoarchief van de familie Cuppen en familie Cox

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.