Nieuwsbrief mei 2015: Wist u dat ... interessante punten in Melderslo al op vele manieren onder de aandacht gebracht zijn?

Zo heeft de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) al enkele malen een 'Verlichte Boerderijenroute' georganiseerd die ook door ons dorp trok. Vele boerderijen en oudere huizen werden door de bewoners op een speciale manier in het licht gezet. Een van die mooi in het licht gezette boerderijen is 'Van de Watershof', aan de Broekhuizerdijk.

Watershof_verlicht_1
Boerderij 'Van De Watershof' in het licht gezet tijdens 'Verlichte Boerderijenroute'.

Watershof_verlicht_2

Ook het project 'Boerenlandschap Routestructuren' heeft een opsomming gemaakt van interessante punten (Engels 'Points of Interest') in ons dorp. Hier gaat het om historische gebouwen, kerken, kapellen en kruisen. Maar ook om oorlogsmonumenten en musea. Hieronder de kaart waarop de 28 interessante punten te vinden zijn van Melderslo.

PointofInterest_Melderslo
Zevenentwintig Points of Interest in Melderslo (2015).

De interessante plekken zijn verdeeld in verschillende categorieën. (Merk op, dat u via het uitklapscherm onder 'Interessante plek' een of meer categorieën aan kunt vinken.) In de categorie 'Boerderijen en landgoederen', valt de 'Herbouwde schuur' binnen het complex van Museum de Locht.

Het "Spoorhuisje" aan de Swolgensedijk valt onder 'Historische gebouwen en elementen'. Ook een 'woonhuis' aan de Hogeweg en het 'Vlasven'.

Spoorhuisje
Spoorhuisje aan Swolgensedijk.

Onder de categorie 'Kerken, kloosters en begraafplaatsen' deelt men de 'Heilige Oda parochiekerk' en de 'Pastorie' in.

De grootste categorie is 'Kruisen en kapellen'. Een van de minder bekende kruisen is het veldkruis op de Konijnswarande.

Veldkruis_Konijnswarande
Veldkruis Konijnswarande.

Onder de categorie 'Kunst in de Openbare ruimte' valt de 'zonnewijzer' voor de kerk en het bronzen sculptuur "Human Resorts" voor Basisschool De Brink.

De laatste categorie is 'Oorlogsmonumenten'. (In de categorie 'Hedendaagse architectuur' en 'Overig' heeft Melderslo "niets".) Hieronder vallen onder andere de plaquettes 'Oorlogslachtoffers Melderslo' en 'Sporen die bleven Melderslo' en het Museum Oorlog in de Peel.

Een mooi voorbeeld van samenwerken is het 'Lancaster II monument' wat door inzet van enkele vrijwilligers tot stand is gekomen.

Lancastermonument
Lancaster II monument op de hoek van de Lottumseweg en Vlasvenstraat.


Bron:

Points of Interest op website 'Landschap Horst aan de Maas': hier


Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.