Nieuwsbrief juni 2015: Wist u dat ... Sint Anna de oudste sportvereniging is in Melderslo?

De Eikelenbos

Bij het dorp Melderslo hoort de Eikelenbos. Of heeft Melderslo bij de Eikelenbos gehoord? Er zijn atlas kaarten waar ze allebei opstaan. In ieder geval grenst deze mooie streek aan de Kasteelsebossen, Tienrayseweg, Meerlosebaan, Swolgensedijk en Broekhuizerdijk.

Een groot stuk bouwland van enkele honderden hectaren. Omgeven door enkele oude boerderijen waaraan te zien is dat er al eeuwen mensen wonen en werken.

Voorheen dun bevolkt

Als we Melderslo verdelen in meerdere groepen huizen komen we, naast de Eikelenbos, op de Blakt, Boomskant, Konijnswaranda en "Centrum". Overal staan enkele oude huizen. Waaraan te zien is dat Melderslo toen nog dunnetjes bevolkt was. Aan dit dun bevolkt zijn is toch wel wat veranderd.

Toen Melderslo nog geen kerk, school, winkels en zeker de boerenbond niet had, waren de mensen hoofdzakelijk op Horst en andere buurdorpen aangewezen. Omdat Melderslo bij de gemeente Horst hoorde (sinds 2010: Horst aan de Maas) moest men voor veel zaken naar Horst. Bijvoorbeeld voor de burgerlijke stand en medische hulp. Soms werd ook de pastoor om hulp gevraagd. Burenhulp was onmisbaar. Onderling werd veel gepraat en geregeld. En op zondag, na de hoogmis, een borreltje in het café.

Als de processie naar Tienray op bedevaart was geweest, en op de terugweg het kapelletje de Eikelenbos aandeed was het druk op de Eikelenbos. Verder was het er rustig leven, wonen en werken.

Handboogschutterij Sint Anna (1928-1935)

In 1928 had in de gemeente Horst alleen de Eikelenbos een handboogschutterij. De oudste sportvereniging in Melderslo. Jarenlang deden jongens en mannen al aan deze sport voordat onderstaande zeventien lid werden van deze sportvereniging.

SintAnna
Handboogschutterij Sint Anna met 17 leden in 1928.

Het eerste evenement waarbij Sint Anna naar buiten trad, op 2 juni 1929, in een wei bij W. Jeurissen, was groots van opzet met een twintigtal buurtschutterijen. Bij de opening was burgemeester Esser van de gemeente Horst aanwezig, de Harmonie van Horst en de zangvereniging Eendracht uit Melderslo.

Die schutters van de Eikelenbos waren bij onderlinge krachtmetingen met andere handboogschutterijen niet de beste schutters. Want veel prijzen werden er nooit gewonnen. Er was meer aandacht voor een goed glas bier. Na enkele uren misten veel pijlen hierdoor doel. Maar daar ging het allemaal niet om. Op de eerste plaats kwam vriendschap en een mooie sportieve zondagmiddag. Op de Eikelenbos. Of op andere concoursen. Omstreeks 1935 stierf de handboogschutterij een vroegtijdige dood. Welke oorzaak hieraan ten grondslag lag is onbekend.

Op 26 juni 1942 werd de Eikelenbos nog wel een keer opgeschrikt door een grote boerderijbrand bij Jeurissen. Want de oorzaak van deze brand was is onbekend. Het had in ieder geval niets te maken met de oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Bronnen:

1. Melderslo Destijds (1994): 154
2. Foto komt uit Limburgse Illustratie, 1 november 1928


Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.