Nieuwsbrief juli 2008: Wist u dat ... het origineel van de Melderse droogmolen in Westerbeek stond?

droogmolen 1970 mal ophangmechanisme Men neme 6 meter buis, een zwenkmolen, 10 meter draad, rollekes, een ophangmechanisme, wat geleidingsstang en ophanghaken, waslijnstang en 60 meter draad en men heeft de "Melderse droogmolen" (foto links). Al het ijzerwerk is gegalvaniseerd om roesten tegen te gaan. Het geheim van de smid is het ophangmechanisme (foto rechts): een holle buis waaraan de waslijnstangen bevestigd zijn en die via een katrol omhoog en omlaag gelierd kan worden. De geleidingsstang zorgt ervoor dat het geheel op zijn plaats blijft en niet vatbaar is voor de wind.

Het geheim van de Melderse smid? Het geheim van “Cor van de Smid“ ligt in Westerbeek. Een dorp op ongeveer 35 kilometer van Melderslo. Cor en zijn vrouw Mie fietsten begin jaren 1970 (of was het toch eind jaren 1960?) in dit Noord-Brabantse dorp. Tijdens het fietsen viel het oog van Cor op een bijzondere wasmolen bij een boer op zijn erf. Nieuwsgierig naar de maker en de techniek erachter belden Cor en zijn vrouw aan. De boer vertelde dat hij de wasmolen zelf gemaakt had omdat zijn was tussen de bomen niet goed droog werd. Om de was toch droog te krijgen kwam hij op het idee om de was dan maar boven de bomen te takelen.

Cor hoorde het verhaal aan en gaf zijn ogen goed de kost. Thuis gekomen maakte hij een eerste kopie van de Westerbeekse droogmolen voor Mie. Het eerste Melderse exemplaar was van ijzer. Alle exemplaren erna zijn gegalvaniseerd bij een bedrijf in de Molenhoek. In het begin maakte Cor de zwenkmolen ook nog zelf. Later werd deze kant en klaar gekocht.

Sinds 1970 hebben Cor van de Lisdonk en zijn opvolger, zoon Johan zo'n 400 exemplaren verkocht. De verste droogmolen staat, 55 kilometer van Melderlso, in Echt. De meeste exemplaren staan in Melderslo en omgeving. Verkoop gaat met name via mond-op-mond-reclame. De eerste exemplaren kosten ongeveer Fl 100; tegenwoordig ongeveer € 275. De Melderse droogmolen wordt nog steeds gemaakt. De afgelopen 10 jaar is de jaarproductie terug gevallen van enkele tientallen tot ongeveer 5 stuks. De belangrijkste oorzaak is de opkomst van de electrische wasdroger.

We hebben nog geprobeerd de boer in Westerbeek op te sporen die de Westerbeekse droogmolen gemaakt heeft. Tot op heden hebben we hem niet kunnen vinden. Weet u wie hij is en waar we hem of zijn familie kunnen vinden? Neem dan contact met ons op.

Cor van de Lisdonk 1937 - 2007
”Smid van de Melderse“ 1954 - 2004

Meer informatie

  1. Bouwtekeningen van de Melderse droogmolen
  2. Foto's van de mallen van de smid, molen rond 1970 en een nieuwe molen
  3. Bekijk een video uit 1998, opgenomen bij installatiebedrijf van de Lisdonk

Bronnen
Deze nieuwsbrief is gebaseerd op informatie van Mie van de Lisdonk-van Vegchel en Johan van de Lisdonk. Foto's van de molen rond 1970 zijn gemaakt bij mevrouw Vullings-Deckers, Blaktweg 8A. Foto's van de nieuwe molen zijn gemaakt bij Coenen, Denenweg 33.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.