Nieuwsbrief juli 2009: Melderslo in de krant vóór 1940.

Internet is een oceaan van informatie. Een oceaan waarin we gemakkelijk kunnen verdrinken. Maar ook een plek waar we aldoende onze weg kunnen vinden. Met vallen en opstaan kunnen we er leren zwemmen, navigeren en genieten van de uitzichten. In deze nieuwsbrief een paar navigatietips en een vergezicht op de krantenknipsels van vóór 1940 die te vinden zijn op Internet.

Internet. Krachtig zoekinstrument
Via wieowie kunt u bijvoorbeeld met één druk op de knop veel informatie vinden over wethouder Leon Litjens. Wist u dat hij op Hyves (101) staat, op Schoolbank en Linkedin (202)? Wist u dat hij een webblog bijhoudt en twittert?
Via who.is kunt u natrekken wie er verborgen zit achter een internetadres. Wist u dat 'geschiedenismelderslo.nl' geregeld wordt via bedrijf Vevida en dat Johan Kleuskens degene is die als eerste aangesproken wordt - via zijn oude adres?
Via google kunt u uitgebreid zoeken met de juiste zoektermen. Wist u dat Loes en Wim Doornenbal hun droomhuisje gevonden hebben voor hun stuk grond - voor het oudste veldkruis van Melderslo - aan de Danielweg?
Via youtube kunt uit video's vinden over 'Melderslo': de Cornetto's, de carnavalsoptocht, de opening van MFC De Zwingel, autocross en het geluid van de kerktoren.

Krantenknipsels 'Melderslo'
Krantenknipsels? Op dit moment zijn er twee plaatsen waar oude gedigitaliseerde kranten via Internet raadpleegbaar zijn. Dit is bij de Koninklijke Bibliotheek en Archief Roermond. Wij hebben voor u in detail gekeken welke krantenknipsels er zijn. Schrikt u niet! Eén moord, inbraken, afgebrande woningen, veel mensen waarvan openbaar spullen verkocht werden, mensen die failliet werden verklaard. Bijzonder is het knipsel over de nooit eerder in Nederland aangetroffen Griekse landschildpad die gevonden werd in een struik in Melderslo - wat zouden ze met dat beest gedaan hebben? Pink pillen die juffrouw Seroo genazen van al haar kwalen. Het oudste krantenknipsel is een bericht uit 1873 waarin gemeld wordt dat een "daglonerswoning" door brand vernietigd is.

Alle krantenknipsel op een rij: klik hier.

Hulp gevraagd: wie zou er naar de leeszaal van Weert en Roermond willen gaan om kopieën te maken van de krantenknipsels tussen 1937 en 1940? Deze zijn namelijk niet online raadpleegbaar (foto). Klik hier indien u interesse heeft.

Foto: Printscreen van zoekresultaten 'Melderslo'.

Meer informatie:
1. Zelf in oude kranten zoeken? Hier vindt u een overzicht.
2. Wanneer eerste krant en eerste regionale krant? Kijk voor het antwoord op wikipedia .
3. In 'Oud Horst in het nieuws' (9 delen inclusief trefwoorden- en plaatsnaamregister) krantenknipsels van en over Horst van 1843 tot 1955.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.