Nieuwsbrief augustus 2016: Wist u dat ... aantal straatnamen Melderslo vernoemd zijn naar oude boerderijen?

`Straatnaamborden
Enkele straatnamen in Melderslo werden vernoemd naar belangrijke personen, zoals: de Rector Mulderstraat en Pastoor Teeuwenstraat, of naar plaatsnamen zoals de Broekhuizerdijk of Swolgensedijk. Een aantal straten kregen de naam van een eeuwenoude boerderij toegewezen.

Straatnaam: Blaktweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Blakt”.

Blakt
Boerderij de Blakt, met het gezin van Grad Alards, rond 1925.

Boerderij de Blakt was de meest oostelijk gelegen boerderij aan het Meldersloseveld. De boerderij lag eeuwenlang tussen heidevelden en de naam Blakt verwijst naar een perceel afgebrande heide. De naam De Blakt duikt voor de eerste keer op, op 30 november 1532. In de 16e eeuw werden de mensen die dit perceel aangeduid met “van der Blackt”. Na de Tweede Wereldoorlog werd  de boerderij afgebroken en niet meer opgebouwd. Volgens oude dorpsbewoners van Melderslo was de boerderij ongeveer gelegen aan splitsing Blaktweg-Onkelweg (ter hoogte van Onkelweg 2). Echter, volgens de Tranchotkaart van 1803-1820 staat de boerderij (als “de Blacht”) aangeven aan het einde van de Blaktweg, ter hoogte van het huidige nummer 36. Mogelijk bestonden er twee boerderijen met dezelfde naam.

Straatnaam: Boomsweg (voorheen Boomskant)
Vernoemd naar: Boerderij “de Boomshof”.

Boomshof
Boerderij de Boomshof, rond 1970.

Boerderij de Boomshof is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het Meldersloseveld, huidig adres: Hogeweg 6. Hoe oud de boerderij precies is, is niet met zekerheid te zeggen. Wel woonde in de 15e eeuw al mensen in de omgeving van Melderslo die Van den Boom of Van de Boem genoemd werden.
De Boomshof bleef als een van de weinige boerderijen in de 18e eeuw in particulier bezit en kwam niet in handen van de gemeente. De Boomshof is tegenwoordig gemeentelijk monument.
Een van de vroegere bewoners heette Piet Vervoort (“Boëms Piet”). In 1911 opende hij een stations-koffiehuis in America, dat tegenwoordig bekend staat als café “Boëms Jeu”. Het Americaanse café draagt dus in feite een Melderslose naam!

Straatnaam: Casselehof
Vernoemd naar: Boerderij “De Casselehof”.

Casselehof1
Boerderij de Casselehof, halverwege jaren 1970.

Casselehof2
Links op de foto verlaat de laatste bewoner van de Casselehof (Wim Geurts)
voor de laatste keer de boerderij. Kort daarop wordt de boerderij gesloopt,
zoals rechts op de foto te zien is.

Boerderij de Casselehof of Castelehof was gelegen aan de noordelijke zijde van het Meldersloseveld aan de huidige splitsing Blaktweg-Massenweg. Over de herkomst van de naam zijn twijfels;  het ene verhaal vertelt dat de boerderij vernoemd zou zijn naar het dorp Castenray, terwijl het andere verhaal vertelt dat de boerderij ooit in het bezit was van het kasteel van Horst. Beide verhalen zijn echter onwaarschijnlijk. Verder stond de boerderij bekend als de boerderij van Geurts (Dekkers Tren).
De boerderij werd in oktober 1987 gesloopt vanwege uitbreidingsplannen van Melderslo. Tegenwoordig liggen op deze plek de woningen: Blaktweg 13 tm 19.
Op de Tranchotkaart staat iets zuidelijker een oudere boerderij aangegeven die de naam Kastelehof draagt, op deze plek ligt tegenwoordig de woning: Massenweg 1.

Straatnaam: Daniëlweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Daniël”.

Daniel
Boerderij de Daniël kort voor de sloop in 1996.
De boerderij was inmiddels tot een ruïne vervallen.

Boerderij de Daniël (ook wel d’n Daniël genoemd) lag aan de huidige Konijnswarande in de nabijheid van het nog altijd bestaande veldkruis. Een van de eerste bewoners was een zekere Daniëls. De boerderij werd in 1963 verlaten, toen de toenmalige eigenaar (Cox) een nieuw huis bouwde iets ten zuiden, aan de nieuw aangelegde Daniëlweg. De oude boerderij werd niet meer bewoond en verviel geleidelijk aan tot een ruïne. De restanten ervan werden omstreeks 1996 gesloopt.

Straatnaam: Jaegerweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Jaeger”.

Jaeger
Boerderij de Jaeger, met enkele leden van de familie Janssen.

Boerderij de Jaeger is gelegen aan de Meldersloseweg, Huidig adres: Meldersloseweg 121 en 121a. De ouderdom van de boerderij is niet bekend, maar de naam is waarschijnlijk afkomstig van het beroep jager, in het dialect “jaeger”. Lange tijd werd de boerderij bewoond door de familie Janssen. Een aantal jaren geleden is de boerderij tot twee woningen verbouwd.

Straatnaam: Koppertweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Koppert”.

Koppert
Boerderij de Koppert, begin jaren '70.

Boerderij de Koppert is gelegen aan de noordelijke rand van het Meldersloseveld, huidig adres: Blaktweg 10. Al in de 15e eeuw was er sprake van ene Jacob Peter Copkens die een goed in Melderslo bezat, waarschijnlijk De Koppert. Begin 18e eeuw behoorde De Koppert tot de grotere boerenbedrijven van Melderslo. Door de jaren heen is de boerderij diverse malen van eigenaar gewisseld. Omstreeks 1990-1995 is de boerderij zeer ingrijpend verbouwd.

Straatnaam: Leeuwerweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Leeuwenhof”.

Leeuwenhof1
Boerderij de Leeuwenhof of Carissenhof, met het gezin van Driessen, ca. 1930.

Leeuwenhof2
Boerderij de Kleine Leeuw, iets ten noord-oosten van de Leeuwenhof.

Boerderij de Leeuwenhof (ook wel “de Leeuw” of “Carissenhof” genoemd) was gelegen aan het Eikelenbosserveld. Al in de 15e eeuw werd de boerderij genoemd toen ene H. Lewen het bewoonde. De boeren die door de jaren heen deze boerderij bewoonde, behoorde tot de rijkste en aanzienlijkste inwoners van Melderslo. In 1860 werd iets ten noord-oosten een nieuwe boerderij gebouwd, in opdracht van de Heldense notaris Haffmans. Deze boerderij kreeg de naam “De Kleine Leeuw”. De oude Leeuwenhof werd rond 1970 afgebroken. De Kleine Leeuw in 2005. Op beide locaties werden nieuwe woningen gebouwd.

Straatnaam: Lochtstraat.
Vernoemd naar: Het Lochtveld en Boerderij “de Locht”.

Locht1
Boerderij de Locht aan de Broekhuizerdijk. Thans bekend als camping-café 't Engelke.

Locht2
Boerderij de Locht aan de Koppertweg (gebouwd in 1859), kort voordat het
werd omgebouwd tot museum de Locht. Foto rond 1989.

Boerderij de Locht is gelegen aan de noordelijke zijde van het Lochtveld. Huidig adres: Broekhuizerdijk 27, beter bekend als camping-café 't Engelke. Al in 1423 werd in de archieven gesproken over Der Locht. Mogelijk werd hiermee deze boerderij bedoeld. Toen in 1859 de toenmalige eigenaar Jacob Bussemaekers overleed, bouwde zijn dochters twee identieke boerderijen iets ten zuiden op het perceel van De Locht (het Lochtveld). De meest zuidelijke boerderij die toen gebouwd werd, staat nu bekend als de boerderij van Museum de Locht.

Straatnaam: Massenweg.
Vernoemd naar: Boerderij “de Massenhof”.

Massenhof
Boerderij de Massenhof, met het gezin van M. Janssen ("Massen Ties").

Boerderij de Massenhof was gelegen aan de dwars over het Meldersloseveld gelegen Massenweg. De boerderij wordt voor het eerst vermeld in de 17e eeuw. In de 18e eeuw was het jarenlang eigendom van de gemeente. Ene J. Janssen (“Massen Sjang”) werd begin jaren 1930 eigenaar. Hij bouwde in 1935 een nieuwe boerderij (naar ontwerp van Haegens, Horst) in een weiland aan de overkant van de weg (huidig adres: Massenweg 6). De oude Massenhof deed daarna nog enkele jaren dienst als bedrijfsruimte en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt.

Straatnaam: Slooijerweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Slooij”.

Slooij
Boerderij de Slooij, met de familie Heldens. Foto van ca. 1950.

Boerderij de Slooy (die overigens net op Horster grondgebied ligt), werd rond 1661 gebouwd naar een ontwerp van Christoffel Verhoff, die ook het kasteel Huys ter Horst uitbreidde. Het pand was een pachtboerderij van het Horster kasteel. Door de jaren heen werd de boerderij meerdere malen ingrijpend verbouwd. In 1960 werd een nieuw woonhuis pal aan de voorgevel gebouwd en werd met een tussenbouw verbonden met de oude boerderij. In 1990 werd de oude boerderij gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Op de plek van de gesloopte boerderij verrezen de woningen: Wittebrugweg 40 en 42.

Staatnaam: Steegstraat
Vernoemd naar: Boerderij “de Steegshof”
Boerderij de Steegshof was een boerderij die gelegen was aan de westelijke zijde van het Meldersloseveld, ongeveer op de plek van huidig adres Vlasvenstraat 33 en 33a. Al in de 15e eeuw waren er bewoners van Melderslo die Van der Stegen heetten.
De boerderij bezat een grote hoeveelheid grond, bestaande uit heidevelden en bijna 10 hectare bouwland. Door het hoge bedrag dat aan schatgeld betaald moest worden voor de grond, kwamen de bewoners vaak in financiële moeilijkheden. Daarom volgde de pachters elkaar in rap tempo op.
Het Steegsven (een ven, eertijds gelegen tussen de huidige Konijnenweg, Sint-Odastraat en Heuvelweg) behoorde waarschijnlijk ooit toe aan de Steegshof. Op de tranchotkaart uit 1820 werd de boerderij aangeduid als Heegshof of Heigshof.
Van de Steegshof hebben we helaas geen foto kunnen vinden.

Straatnaam: Weijweg
Vernoemd naar: Boerderij “de Weij”.

Weij
Boerderij de Weij, rechts huisnummer 2 en links huisnummer 4. Foto uit 1974.

Boerderij de Weij (huidig adres: Leeuwerweg 2) is de meest oostelijk gelegen boerderij aan het Eikelenbosserveld. Al in de 16e eeuw duiken in de archieven namen op zoals, Peter van der Weyen en Vrancken van den Wyer, die er op duiden dat de boerderij toen al bestond. In het jaar 1678 woonde er de weduwe van Jan op de Weij. In de loop der jaren kende De Weij een groot aantal eigenaren en was een tijdje gemeentebezit. Een schuur naast de boerderij was rond 1950 zo bouwvallig dat deze instortte. Op die plaats verrees later een nieuw woonhuis (huidig adres: Leeuwerweg 4).

Onbekend:
Van enkele boerderijen is zo weinig bekend dat ze niet in deze lijst zijn opgenomen. Het gaat hier om boerderij den Onkel (Onkelweg), boerderij de Nieuwenhof (Nieuwenhofweg) en boerderij Denen (Denenweg).


Bronnen en meer informatie
  1. Archief Stichting Geschiedens Melderslo.
  2. Claassens, C. en Moorman, W., Melderslo Destijds. De geschiedenis van Melderslo tot 1971 (Melderslo 1994).
  3. De Tranchotkaart (1803-1820) kunt vinden in: Dinnissen, J., Melderslo 100 jaar. Huizen en bewoners 1916-2016 (Melderslo 2016), pagina 634-635.
  4. Kamps, J., 'Van 16 naar America 1891-1991. Een greep uit de geschiedenis van 100 jaar America' (1991).

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.