Nieuwsbrief september 2014: Wist u dat ... Maaierszondag gevierd werd als koren van velden was en dagloners thuis uit Duitsland?

Oogsttijd rond 1900. Maaien in Duitsland en Maaierszondag aan de Lind.

Heel lang geleden vertelden ouderen mensen altijd, dat het vroeger veel mooiere en warmere zomers waren dan nu. Dit was in het voordeel van de oogsttijd in de zomer, waardoor alles in kortere tijd gebeurd was, zoals maaien met de zigt, van het veld halen, in de schuur brengen, of mijt zetten, alles was handwerk en met paard en kar. Machines waren er rond 1900 nog niet.

FerVervuurt
 Fer Vervuurt (1885 tot 1964)  woonde aan de Broekhuizerdijk.
Op de foto met pik en zicht

Als alles klaar was op hun eigen kleine bedrijfjes, gingen veel mannen uit de regio nog in de grensstreek in Duitsland, bij de boeren mee maaien. Dat duurde maar enkele weken, maar het verdiende geld was mooi meegenomen. Daar waren de boerderijen ook veel groter dan hier en thuis was na de korenoogst toch niet veel te doen.

Ze hoefden alleen maar te  maaien, de garven binden, en opzetten werd door bindsters gedaan. Bij thuiskomst werd natuurlijk verteld, hoeveel hectaren er wel niet op een dag gemaaid werd met zijn allen, dit werd soms flink overdreven. Dan zeiden de toehoorders er zal wel niet veel op gestaan hebben, op sommige plaatsen te dun gezaaid dus.

Als de maaiers het koren af  hadden en de dagloners weer thuis uit Duitsland,werd er op het eind van juli Maaierszondag gevierd. Dit schrijft het Venloos Nieuwsblad op 25 juli 1905 over Maaierszondag:
Maaierszondag werd aan de Lind te Horst zeer druk bezocht, was het weer in het begin van de middag  nog al slecht, later had men toch weing last van de regen zodat een talrijk publiek tegenwoordig was. In vrolijke stemming en opgeruimdheid werd de namiddag doorgebracht.


Bronnen
1. Oud Horst in het Nieuws, Deel 2
2. Melderslo Destijds (1994), pagina 21

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.