Nieuwsbrief oktober 2013: Wist u dat ... alle Melderse bidprentjes online staan?

Bidprentjes staan op Internet

Eindelijk is het dan zo ver. Al onze papieren bidprentjes zijn digitaal te raadplegen via onze website: hier.

Zoekscherm
Zoekscherm bidprentjes.

Oudste bidprentje uit 1872
In de volksmond heten ze “Bidprentje”. Een andere naam is ‘Gedachtenisprentje’. Het is een prentje dat bijna uitsluitend uitgedeeld wordt bij de uitvaart van een overledene onder katholieken. Boven de rivieren - onder de niet-katholieken - kennen ze geen bidprentjes!

Het oudste bekende bidprentje in Nederland dateert komt 1668. Het oudste bidprentje dat wij hebben is uit 1872 en is van Hendrik van Rens.

Oudste
Oudste bidprentje in de verzameling.

Vijf overledenen ouder dan 100 jaar

In ons bestand hebben wij 1.625 bidprenten (stand 30 oktober 2013):  707 vrouwen en 906 mannen. Vijf overledenen zijn 100 jaar of ouder geworden. Oudste vrouw is Maria Catharina Appeldoorn. Zij is 102 jaar, 3 maanden en 8 dagen oud geworden. De oudste man is Harry Rietjens. Hij is 102 jaar, 3 maanden en 3 dagen oud geworden.

Merk op dat de oudere bidprentjes wat formeler zijn en vaak verwijzingen hebben naar De Bijbel. Vanaf de jaren 1980 hebben de bidprentjes vaak een foto van de overledene en bevatten meer persoonlijke informatie.

Hieronder drie bidprentjes met een mooie voorkant:

Oudste
Oudste
Oudste

Help!

Indien u een bidprentje heeft van iemand die volgens u thuishoort in de verzameling van Melderse bidprentjes – en er nu nog niet inzit - dan maken wij hiervan graag een kopie. Neem dan contact op via info@geschiedenismelderslo.nl


Meer informatie:
1. Toegang tot Geschiedenis Melderslo bidprentjes database: hier
2. Wikipedia over bidprentje.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.