Nieuwsbrief oktober 2009: Panelenwand Multifunctioneel centrum (MFC) de Zwingel. Wat is erop te zien?

In de ontmoetingsruimte "Spinning" in het Multifunctioneel centrum (MFC) de Zwingel van Melderslo bevindt zich een panelenwand waar drie "oude" foto's op te zien zijn. Wat is er op de foto's te zien?

MFC-wandfoto's

Foto links 'Coöperatie'
In 1919 werd een coöperatie opgericht om een deel van de nog te bouwen kerk te financieren en in het onderhoud van een toekomstige geestelijke te voorzien. De coöperatie was gehuisvest in een gebouw met dezelfde naam. Deze foto is rond 1924 genomen door fotograaf Jos Strijbosch. Het origineel was een prentbriefkaart met op de achterzijde de tekst "Groeten uit Rectoraat Meldersloo (Horst)". In de 'coöperatie' zat links (de twee ramen links en de deur links) het woonhuis van bakker Gommans. De bakkerij stond - niet zichtbaar op de foto - achter het woonhuis van de bakker. Rechts (de deur rechts met de ramen links en rechts daarvan) de 'coöperatie'. Achter de coöperatie zat de (stoom)molen. Het gebouw achter de coöperatie en molen is het huis en café van "Seuren Piet". Onbekend is welke personen er op de foto's staan.

Hulp gevraagd. Weet u welke bakker wanneer in de bakkerswoning gewoond heeft? Weet u welke personen er op de foto staan? Zo ja, neem dan contact op.

Foto midden 'Vonderseweg'
Tegenover de coöperatie en schuin tegenover de in 1916 gebouwde basisschool werd in 1921 een kerk gebouwd. De bouw werd gefinancieerd door de winst van de coöperatie, particuliere giften en ondersteuning van gemeente en provincie. In 1932 bleek de kerk te klein te zijn om alle kerkgangers te kunnen herbergen. 's Zomers moesten velen de mis in de open lucht volgen. Vergroting van het gebouw was daarom een absolute noodzaak. De kerk werd met acht meter verlengd en bovendien voorzien van een toren. Deze foto is rond 1937 genomen. Links op de foto staat de kerk met toren. In het midden het "fietspad" en de "karreweg". Destijds heette deze weg de Vonderseweg. Nu heet deze weg de Sint Odastraat. Rechts op de foto staan achtereenvolgens: "de smidse" van "de smid" Van de Lisdonk; café "Paula" Hegger (later café Janssen); boerenbond; café "Seuren Piet"; bondszaal; molen; en coöperatie.

Hulp gevraagd. Weet u wie deze foto gemaakt heeft? Weet u van wie de grond links op de foto destijds was en hoe heette dit stuk grond? Zo ja, neem dan contact op.

Foto rechts 'Pastorie'
Tegelijk met de kerk werd in 1921 ook een pastorie gebouwd. Deze foto werd rond 1921 gemaakt. Op de foto staan rector Mulder en "de maat van de rector". De maat was de huishoudster van de rector. Onbekend is wie zij was. De volgende gebouwen staan van rechts naar links op de foto: pastorie gebouwd in 1921; kerk en sacristie gebouwd in 1921; coöperatie. De weg van zand en kiezel voor de pastorie had geen naam. Destijds hadden de wegen geen officiële straatnamen. Alle huizen in Melderslo hadden destijds een A-nummer.

Hulp gevraagd. Weet u wie deze foto gemaakt heeft? Weet u wie de maat of huishoudster van rector Mulder was? Zo ja, neem dan contact op.


foto cooperatie
Foto links Coöperatie
foto Sint Odastraat

Foto midden Vonderseweg

foto pastorie
Foto rechts Pastorie

Meer informatie:
1. Meer foto's kerk in verschillende fasen, coöperatie en pastorie.
2. Straatnamen

Geraadpleegde bron
Interview met Jo Nellen op 24/11/2009.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.