Nieuwsbrief november 2016: Wist u dat ... Melderslo tot 1969 een eigen toneelclub had?

Al voor de Tweede Wereldoorlog werden er door de fanfare af en toe toneelavonden georganiseerd, opgevoerd door enkele leden van de fanfare. Na de oorlog werd er door enkele jongelui toneel gespeeld. Dit groepje besloot eind 1950 een toneelclub op te richten, met de naam I.V.O. (afkorting van In Vriendschap Omhoog). De officiële oprichtingsdatum is 2 januari 1951. Stuwende krachten waren J. van Gerven (voorzitter), Meester van Rijswijck (secretaris) en J. Wijnen (regisseur).  

Tot 1952 werden de opvoeringen, die meestal in november en maart plaatsvonden, gehouden in zaal van Heijster (huidige café-zaal de Lange) in Horst. Dit omdat in die periode geen geschikte locatie voorhanden was in Melderslo, vanwege de viering van de H. Oda en halfvasten.

Vanaf het begin van het clubbestaan kende de toneelclub enkel mannelijke leden. Dat veranderde in maart 1953, toen het stuk “In een andere wereld” werd opgevoerd. Daarin speelde enkele vrouwen een klein rol, die echter nog geen lid van de club mochten zijn. Pas in het seizoen 1955-1956 werd besloten dat vrouwen officieel lid mochten worden. De club was inmiddels gegroeid van 18 naar 22 leden. Na een oproepje in de Kwaker kwamen daar nog eens 9 leden bij. In hetzelfde jaar werd Jan Derix uit Horst als nieuwe regisseur aangetrokken.

In het seizoen 1957-58 ging het de toneelclub financieel vrij goed. Volgens de notulen verleende de club in dat jaar subsidies aan o.a. de fanfare, voetbalclub, jonge garde en de bibliotheek.

In 1960-61 werd het 10-jarig bestaan van de toneelclub I.V.O. gevierd. Theo Heldens werd dat jaar de nieuwe regisseur.

Langzamerhand nam de belangstelling voor de toneelvoorstellingen af (mede door opkomst van de televisie). Vandaar dat vanaf 1963 slechts één toneelstuk per seizoen opgevoerd werd, in plaats van de gebruikelijke twee. Ook werd er door de toneelclub steeds minder deelgenomen aan activiteiten, zoals opvoeringen in andere dorpen. Het ledenaantal was inmiddels gedaald naar 18 leden.

In het seizoen van 1967-68 werd Tinus Kleuskens als nieuwe regisseur aangetrokken. De laatste voorstelling, genaamd “De verkochte bruid”, vond plaats op 6 en 8 december 1969. Kort daarop werd de toneelclub opgeheven. Enkele ex-leden van de club hebben in de daaropvolgende jaren nog enkele keren een toneelvoorstelling opgevoerd. Maar tot een heroprichting van de toneelclub is het nooit meer gekomen.

1

De spelers van het toneelstuk ''De muizenval'', 1961.
Bovenste rij vlnr: Gijs de Swart, Jan Derix (regisseur), Ger Driessen, Jac de Mulder, Jan van Nisselrooij (Maasbree), Wiel Theeuwen, Thei Heldens en Jan de Swart.
Onderste rij vlnr: Annie Gubbels, Sef Spreeuwenberg?, Bets Jeurissen, en Martha Gubbels.

2

Bets Jeurissen en Ger Driessen tijdens het toneelstuk ''Het meisje uit het westen'', 1964.

3

Ger Driessen tijdens het toneelstuk ''De woeste hoogte'', 1960.

4

Mien van Helden en Jan de Swart tijdens het toneelstuk ''Wat is er vannacht gebeurd?'', 1962.

5

Jan Wijnen, Bets Jeurissen en Annie Gubbels tijdens het toneelstuk ''Onder valse vlag'', 1963.

6

Regisseur Jan Derix tijdens de opvoering van toneelstuk ''De muizenval'', 1961.


Bron:

De informatie uit deze nieuwsbrief is afkomstig uit Melderslo Destijds (1994), pagina 145-148 en uit het archief van Geschiedenis Melderslo.


Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.
STEUN ONS financieel (gratis!) door Online te bestellen via SPONSORKLIKS