Nieuwsbrief december 2013: Wist u dat ... Melderslo sinds 1962 tijdens Kerstmis een kerststal in de kerk heeft?

Het is een van de oudste tradities van het dorp: een kerststal met Kerstmis in de kerk. Ook dit jaar laten de vrijwilligers niet verstek gaan. Achter in de kerk staat weer een kunststukje opgesteld dat de geboorte van Christus in beeld brengt.
Ook in de ruïne in het Vlasven staat sinds 1998 een kerststal. Hoe zijn deze kerststallen onstaan?

Kerststal Kerk 2004
De kerststal in de kerk anno 2004.

Wim Poels, 34 maal de kerstal opgebouwd:
"In 1962 riep pastoor Teeuwen een aantal personen bij elkaar en polste hen naar de interesse in het opbouwen van een kerststal in de kerk. Deze personen waren: Ber Coumans (timmerman), Sjeng Philipsen (bouwcommissie), Bert Peeters (dakdekker), Sjaak de Mulder (elektricien), Antoon Wijnen, Chris Alards en Wim Poels (allen medewerker). De eerste keer werd er na het lof begonnen en 's avonds om 19:00 waren we klaar. Pastoor Teeuwen had de leiding en die besliste hoe en waar de beelden geplaatst werden, dit in verband met de inval van het licht op de beelden. Omdat in de jaren daarna de kerststal werd uitgebreid was het flink wat werk. De gehele stal was van afvalhout, het mocht niks kosten. Om er nog iets van te maken was je een week lang iedere avond bezig. Ook het dak moest piekfijn in orde zijn. Hiervoor werd een dak gebouwd met echte pannen en stropoppen. Ber Coumans was secuur, het moest een goed dak worden.
Waar we dus vroeger een hele week voor nodig hadden is tegenwoordig de kerstal in een dagdeel opgebouwd omdat er veel spullen hergebruikt kunnen worden
."

Vrijwilligers anno 2004 aan het werk
Vrijwilligers anno 2004 aan het werk. V.l.n.r.: Michel Keijzers, Mart Deckers, Joep Verstegen en Jan Alards.

Jan Litjens, vanaf 1997 betrokken bij de opbouw van de kerststal in het Vlasven:
"Vanuit de dorpsraad wilden we iets met het Vlasven doen tijdens de Kerstdagen. In 1997 zijn we gestart met de bouw van een kerststal in de kiosk in het Vlasven. Via Berkele Heem hebben we een kleine kerstgroep kunnen kopen bestaande uit Maria, Josef en een kribbe. Als kindeke Jezus gebruikten we een pop.
De eerste avond al, werd alles vernield. Alles was kapot geslagen. We hebben de daders kunnen achterhalen en alle schade is vergoed. Joep Verstegen heeft daarna alles opnieuw gebouwd en Amalia van de Lisdonk heeft nieuwe kleding gemaakt voor de kerstgroep. Ook hebben we de kerststal in de ruïne geplaats. Sindsdien is er niets meer gemolesteerd.
"
"De mensen vragen wel eens waarom er geen stro wordt gebruikt om de kerststal op te leuken. In verband met brandgevaar kan dit niet. Het is erg gemakkelijk om iets brandends naar binnen te werpen. Met stro zouden de gevolgen dan niet te overzien zijn."

De vrijwilligersgroep bestaat anno 2013 uit Joep Verstegen, John Hermans en Jan Litjens.

De kerststallen in de kerk en het Vlasven zijn nog op één, vijf januari en op Driekoningen te bezoeken van 11:30 - 16:30 uur. Voor de minder christelijken onder ons, Driekoningen is op 6 januari :-)

Cafe_Thoemes_ziene_Piet
De kerststal in het Vlasven anno 2013.
Cafe_te Baerts
Een ster bij de entree van de kerststal in het Vlasven wijst de weg...

Bronnen:
1. Interview met Wim Poels, 21 december 2013
2. Interview met Jan Litjens, 27 december 2013

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.