Nieuwsbrief oktober 2007: Konijnswarande ... een prehistorische begraafplaats, een levende have plek, een bijzondere buurtschap

Achtergrondinformatie

Specificatie goederen Huis ter Horst.

De in 1984 overleden heer H. ter Voert deed in de vorige eeuw veel archiefonderzoek naar de historie van onder meer Huis ter Horst. In het Rijksarchief Limburg te Maastricht vond hij een vermelding van de Melderslose Konijnswarande uit 1721. Dit is tot op heden de oudste vermelding. Daarin wordt een belastingheffing genoemd voor “De Conijnswarande, groot 10 morgen en 22 roede”. Bron: Echo van 6 oktober 1972. Zie onder punt '34' voor Conijnswarande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van oppervlaktemaat 'morgen' naar 'hectare'.

“De Conijnswarande, groot 10 morgen en 22 roede”. Vertaald naar de huidige oppervlaktemaat is dat ongeveer 8,5 hectare. Een Rijnlandse morgen is 0,85 hectare. 10 morgen is dan 8,5 hectare. Een Rijnlandse morgen (ongeveer 8.516 vierkante meter) werd onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden. Een morgen is dan 600 vierkante roeden. 22 roede is dan (22/600)*8.516m2 = 312m2. In totaal was de Konijnswarande dan ongeveer 85.160 plus 312, dit is 85.472m2 groot. Dit is 8,5 hectare.

Vertaling uit het oud Nederlands van twee fragmenten uit het boek 'De Veltbouw ofte Lantwinninghe':

Over de ligging. "De ligging van de warande. Men moet een warande maken op een of twee bunder land op een hoge plaats, tussen beplanting en bos, maar waar de zon vrije toegang heeft. De grond mag niet vochtig en drassig zijn, want konijnen houden niet van vochtigheid en kou. Bovendien willen konijnen graag naar believen graven om een droog hol te maken. Men maakt een warande omdat jagen op konijnen die in een bos leven moeilijker is dan jagen op konijnen die in een warande leven. Om te voorkomen dat wolven en vossen deze kleine beesten iets aandoen, moet men rondom het terrein een muur maken."

Over de beplanting. "Men moet in dit park veel bramen, moerbeibomen, sleen en brem planten, maar vooral veel jeneverbes, want een konijn eet niets liever dan jeneverbes. Als de grond het toelaat moet men ook konijnenkruid, kool, lattouwe, rapen, ciceren, celedoni, distels en dergelijke planten als voedsel voor deze kleine dieren."

Brondocumenten. Voorblad boek en bladzijde over de warande: