Bookmark and Share

Nieuwsbrief januari 2013: Wist u dat ... het in "de Melderse" barst van het carnavalstalent? Dat blijkt onder andere uit deze opnamen van de zittingsavond van 1989.

Melderslo blaast al jaren een aardig partijtje mee tijdens de carnaval in Limburg en Brabant. Denk bijvoorbeeld aan Piërre van Helden, Chrit Driessen, De Two Petjes, de Cornetto's en het duo Um en Um. Deze lokale beroemdheden hebben gemeenschappelijk dat ze bij de Vlaskop op de zittingsavond de eerste stappen op het carnavalspodium hebben gezet. Hoe het er destijds op de zittingsavond van de Vlaskop aan toe ging ervaar je via deze luister-nieuwsbrief. Geniet van de optredens van louter Melderslose artiesten: Daat Deut Er Nih Toe, Jack en Joe, Tinus ut Manusje vaan Alles, Truuj en Bets, Chrisjaan de Schoonmaker, Daat Zoë Wie Zoë, Nellie en Gerina Gubbels, De Psiechiater en Die MerloFreunde.

Veel luisterplezier!

Enkele technische tips:
- Om de geluidsfragmenten te beluisteren dien je te beschikken over Adobe Flashplayer. Meestal is dit het geval, anders kun je het hier downloaden.
- Klik op de foto van de artiesten of op de link er langs om de geluidsfragmenten te beluisteren. Er zal een nieuw tabblad opgestart worden waarin het fragment wordt afgespeeld. Indien de audio niet automatisch start, druk dan op het afspeel-driehoekje. Druk nogmaals om het afspelen te pauzeren. Door het vierkante blokje te verslepen dat de progressie weergeeft, kun je snel je favoriete moment opzoeken.



Daat Deut Er Nih Toe. Bas Kersten, Roger Alaerds, Erik Driessen en Marcel Peeters.Omdat Marcel in 1988 jeugdprins is geworden maakt dit viertal in 1989 de overstap van het jeugdprinsengalabal naar de zittingsavond. In 1990 voegt Edgar Spreeuwenberg zich bij hen, en zijn ze tot 1994 vaste klant op de zittingsavond.
Erik Driessen: "Wij vonden het zeer belangrijk dat niemand gekwetst werd door onze teksten, die trouwens voor 90% van Marcel afkwamen. Daarom lieten we deze altijd van te voren controleren door Jan Deckers of Gert Alards. Toen Edgar erbij kwam gaf dat een enorme impuls. Hij is zeer goed met de synthesizer en dat maakt het optreden ineens een stuk leuker."

Jack en Joe. Corné Seuren en Arnold Janssen.

Tinus, ut Manusje vaan Alles. Mart Heldens.

Truuj en Bet. Gert Alards en Truus Linders. Na optredens met haar dochter Hennie als Bet en Betje neemt in 1989 Truus het stokje van Hennie over.
Gert Alards: "Truuj en Bet schrijven alles wat je hoort en ziet (wat leuk is) op de briefjes. Die gaan dan de keukenlade in. Later in het jaar gaan we bij elkaar zitten en zo ontstaat dan de schele wazel. 't Liefste hebben wij het over de Melderse mensen. Je weet soms niet wat je hoort als mensen bij elkaar zitten zoals bij verenigingen en koren of je hoort van iemand anders wel iets. Zo gaan Truuj en Bet te werk."

De Leste. Nellie en Gerina Gubbels. Winnende lied van de zittingsavond van 1989. Tekst: Nellie Gubbels. Muziek: John Gubbels

Chrisjaan de Schoester. Chrit Driessen.
"De buut van “De Schoester” heb ik voor het eerst in 1988 op de zittingsavonden van “De Vlasköp” gebracht. Hieruit kwam zoveel respons dat ik besloten heb om me in 1989 in te schrijven voor de voorselectiewedstrijden van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen, georganiseerd door de L.V.K.A. (Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten). Deze voorselectie wedstrijd werd toen gehouden in Grashoek. Het onverwachte gebeurde …. “Chrisjaan” stond met “De Schoester” in de finale van deze kampioenschappen. Deze finale werd in 1990 in “De Mérthal” in Horst gehouden omdat Pierre v. Helden in 1989 kampioen werd met “De Psiechiater”. Tot op de dag van vandaag heb ik het genoegen om in de gehele provincie en een gedeelte van Brabant te mogen optreden. Op vrijdag 11 januari 2013 werd ik 2e in de finale met mijn creatie “Chrisjaan deut met de 4-daagse meij”."

Daat Zoë Wie Zoë. Jan Deckers, Ger Peeters, John Litjens en Arnold Janssen.

De Psiechiater. Piërre van Helden.
"De buut van 1989 was “De Psiechiater” Met deze buut ben ik in 1989 voor de eerste keer Limburgs buuttekampioen geworden. Deze werden toen gehouden in Nederweert–Eind. Het was de derde keer dat ik in de finale stond. Toen we ’s nachts terug kwamen van Nederweert-Eind werden we verwelkomd door de carnavalsvereniging (prins,raad van elf en bestuur) en de Merlo Freunde. We hebben gefeest tot 's morgens vroeg."

Limburgs Volkslied en de Marsparade. Die Merlo Freunde.De artiesten van de zittingsavond worden muzikaal begeleid door die Merlo Freunde. Zij sluiten traditiegetrouw de avond af met het Limburgs volkslied, gezongen door Jac Peeters.


Nog meer carnaval?
- Klik hier voor de nieuwsbrief over Good Gemutst, 33 jaar carnavalsliedjes
- Klik hier voor de nieuwsbrief over Die Merlo Freunde


Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.