Nieuwsbrief maart 2015: Wist u dat ... wel eens is beweerd dat de vermaarde Engelse voetballer Tommy Lawton in 1945 in Melderslo een wedstrijd heeft gespeeld?

Dat beroemdheden als Frank Rijkaard, Johan Neeskens, Johnny Rep, Sjaak Swart en Gerrie Mühren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in Melderslo zijn geweest voor een potje voetbal, mag als bekend worden verondersteld. (En wie dat vreemd genoeg toch onbekend is, verwijzen we graag naar de nieuwsbrief van juni 2010.) Maar hoe zit dat met Tommy Lawton?

Tommy Lawton
Tommy wie? Tommy Lawton!

Tommy Lawton

Geboren in 1919 in Bolton, overleden in 1996 in Nottingham en een van de grootste Engelse voetballers aller tijden. Tussen 1935 en 1955 speelde hij in totaal 383 wedstrijden voor achtereenvolgens Burnley, Everton, Chelsea, Notts County, Brentford en Arsenal. Daarin kwam hij tot het fenomenale aantal van 235 doelpunten. In het Engelse nationale elftal was zijn doelpuntengemiddelde zelfs nog aanzienlijk hoger: 22 goals in 23 wedstrijden. Deze aantallen waren ongetwijfeld veel hoger geweest als de Tweede Wereldoorlog geen roet in het eten had gegooid. Nu bleef het gedurende de oorlogsjaren bij 23 officieuze interlands waarin hij 24 keer het net wist te vinden.

Lawton in Melderslo
Een absolute grootheid dus, deze Tommy Lawton, zoveel mag duidelijk zijn. Van deze grootheid nu is ooit beweerd dat hij in 1945 een wedstrijd in Melderslo zou hebben gespeeld. Door wie? Door Jos de Swart, en wel in de jubileumgids die verscheen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaansjubileum van RKSV Melderslo in 1970.

RKSV 1945-70

Jos de Swart, doelman en tevens de eerste secretaris van de voetbalvereniging, haalt in de jubileumgids herinneringen op aan de oprichting van RKSV Melderslo. Een belangrijke aanzet daartoe vormde een wedstrijd tegen een uit Engelse militairen bestaand team, begin 1945. Jos de Swart schrijft daarover:

JosDeSwart_schrijft

Klopt het?
Tommy Lawton in Melderslo! Als anno 2015 Wayne Rooney of Luis Suarez een balletje in Melderslo zou komen trappen, zou het een minder grote sensatie zijn. Maar klopt het? Is Tommy Lawton in 1945 daadwerkelijk in Melderslo geweest? ‘Hoogst onwaarschijnlijk’, moet helaas het ontnuchterende antwoord luiden. Hoewel niets onmogelijk is, lijkt het toch zo goed als uitgesloten dat Lawton begin 1945 in Melderslo of zelfs in Nederland zou zijn geweest. Wat niet wil zeggen dat Lawton geen militair was: gedurende de hele oorlog was hij sportinstructeur in het leger, met meestentijds Aldershot als thuisbasis.

FootballIsMyBusiness

In zijn uit 1946 daterende autobiografie Football is my business doet Lawton gedetailleerd verslag van zijn belevenissen tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Zo beschrijft hij uitvoerig de reizen die hij met militaire elftallen maakte naar België en Italië. Dat hij ook in Nederland of zelfs in Melderslo zou zijn geweest vermeldt hij nergens. En het ligt ook niet bepaald voor de hand dat een groep Engelse profs (Nederland kende op dat moment nog niet eens betaald voetbal) het in Melderslo zou hebben opgenomen tegen – met alle respect – een stelletje beginners. Zou dit wel het geval zijn geweest, dan was dit ongetwijfeld langer in het collectieve geheugen blijven hangen. Bovendien zouden de Melderslose voetballers er dan met 8-0 wel héél genadig vanaf zijn gekomen.

Elftal
Jos de Swart op een van de eerste foto's van het eerste elftal van RKSV Melderslo, genomen kort na de Tweede Wereldoorlog. Bovenste rij v.l.n.r.: Mart van Berlo, Hay Nellen, Bert Cox, KuŽb Alards, Toon Nellen, Sef Wijnen, Jos de Swart, Toon Huys en Cor Seuren. Middelste rij v.l.n.r.: Jac Craenmehr, Mich Hendrix en Frans Seuren. Voorste rij v.l.n.r.: Sjang Vullings, Piet Craenmehr en Jan Verbruggen.

Hoe zat het dan wel?
Zou Jos de Swart zich misschien in de naam hebben vergist? Zou hij niet Tommy Lawton hebben bedoeld, maar Nat Lofthouse, Tom Finney of Billy Wright, andere Engelse voetbalgrootheden, van een iets jongere generatie dan Lawton? Of zou een Engelse militaire lolbroek zich in Melderslo hebben voorgedaan als Tommy Lawton? Wie het weet mag het zeggen!


Bronnen:
1. Wikipedia over Tommy Lawton: hier
2. Nieuwsbrief Geschiedenis Melderslo, juni 2010: hier

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.