Nieuwsbrief april 2016: Wist u dat ... onlangs een schat aan informatie over Melderslo beschikbaar is gekomen?

Voor de negentiende- en twintigste-eeuwse geschiedenis van Noord-Limburg zijn kranten een uiterst belangrijke informatiebron. Het probleem was alleen dat die bron tot voor kort moeilijk te raadplegen en nauwelijks ontsloten was. Wie het Venloosch Weekblad of de Nieuwe Venlosche Courant wilde inzien, kon daarvoor terecht bij het Gemeentearchief Venlo, maar moest zich daar behelpen met moeilijk leesbare microfiches zonder enige zoekmogelijkheid.

Digitalisering Venlose kranten
Sinds kort is van behelpen niet langer sprake. Vier tussen 1840 en 1940 in Venlo uitgegeven kranten, de Venloosche Courant, het Venloosch Weekblad, het Venloosch Nieuwsblad en de Nieuwe Venlosche Courant, zijn in hun geheel gedigitaliseerd en te raadplegen en te doorzoeken op de website www.delpher.nl. Dit is ook voor de bestudering van de geschiedenis van Melderslo een gigantische stap voorwaarts. Want anders dan de titels van genoemde kranten doen vermoeden bevatten ze niet uitsluitend berichten over Venlo, maar over heel Noord-Limburg en dus ook over Melderslo. Veel en veel meer berichten over Noord-Limburg en Melderslo dan bijvoorbeeld de al eerder gedigitaliseerde Limburger Koerier en Limburgs(ch) Dagblad (zie de nieuwsbrief van juli 2009).

Melderslo en Eikelenbos
Wie op www.delpher.nl zoekt in de genoemde Venlose kranten en ‘Melderslo’, ‘Meldersloo’, ‘Eikelenbos’ of ‘Eikelenbosch’ intikt, stuit op duizenden berichten en artikelen die op de een of andere manier met Melderslo verband houden. Of het nu gaat om de beugelclub, een brand, de coöperatie, de pastoor, een ongeluk, de school of noem maar op: overal is wel iets over te vinden.

Oudste vermelding Melderslo
De eerste vermelding van Melderslo in een van de Venlose kranten dateert van 2 mei 1863. Het betreft een aankondiging in het Venloosch Weekblad van een openbare verkoop door notaris Haffmans van een in Melderslo gelegen huis, tuin en weide:

Venloosch Weekblad 2 mei 1863
Oudste vermelding Eikelenbos(ch)
De eerste vermelding van Eikelenbos(ch) is een kleine twee maanden jonger, namelijk van 27 juni 1863. Ze komt eveneens uit het Venloosch Weekblad en ook dit betreft een openbare verkoop door notaris Haffmans:
Venloosch Weekblad 27 juni 1863
Overigens zijn de eerste krantenvermeldingen van Melderslo en Eikelenbos bijna zonder uitzondering aankondigingen van openbare verkopen door notarissen.

Fanfare
Het beschikbaar komen van al deze informatie leidt er ook toe dat de geschiedenis van Melderslo deels herschreven zal moeten worden. Eén voorbeeld: de Melderslose muziekvereniging Eendracht werd opgericht in april 1925. Dat staat vast. Niet bekend was dat Melderslo al eerder een fanfare had, die nota bene onder dezelfde naam actief was. Drie berichten uit het Venloosch Weekblad van 1893 tonen dit aan:

Venloosch Weekblad 15 juli 1893

Venloosch Weekblad, 15 juli 1893.

Venloosch Weekblad 19 augustus 1893

Venloosch Weekblad, 19 augustus 1893.

Venloosch Weekblad 9 september 1893

Venloosch Weekblad, 17 september 1893.

Een lang leven lijkt dit eerste Eendracht niet beschoren te zijn geweest, want berichten van later datum ontbreken.

Meer informatie
1. Gedigitaliseerde Limburger Koerier en Limburgs(ch) Dagblad in: Nieuwsbrief juli 2009. Melderslo in de krant vóór 1940.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.