Nieuwsbrief juni 2016: Wist u dat ... er meer dan 2.000 foto’s staan in het boek ‘Melderslo 100 jaar’?

Eindelijk! De spanning stijgt. Nog een paar nachtjes slapen en op zondag 10 juli 2016 is het zo ver.  Ons tweede boek ‘Melderslo 100 jaar. Huizen en bewoners 1916-2016’ zal het levenslicht zien.

Geboortekaartje
Jaar 2016. Geboortekaartje boek 'Melderslo 100 Jaar'.

Zaadje
Waar begon het allemaal mee? Wat is het zaadje dat uitgroeide tot het boek? Het zaadje is de foto hieronder.

Odastraat_rond-1934
Jaar 1934 (rond). Sint Odastraat vanaf hoek Beemdweg
richting lagere school De Brink.

Ze dateert waarschijnlijk uit 1934 en biedt, vanaf de hoek van de huidige Beemdweg, een blik op de Sint Odastraat. Het is een van de weinige vooroorlogse foto's van de kern van Melderslo. Zou het niet geweldig zijn geweest als iemand in de jaren twintig of dertig het hele toenmalige dorp op foto's had vastgelegd? Voortbordurend op die gedachte ontstond een jaar of acht geleden de eerste wens om eens het hele dorp – straten, huizen en mensen – vast te leggen.

Conceptie

100

Het jubileum van 100 jaar Melderslo was het perfecte moment om de wens ook daadwerkelijk te realiseren. In mei 1916 besloot de gemeente Horst namelijk om een lagere school te bouwen in Melderslo. Na de school kwamen een coöperatie, een kerk, een rector, een pastoor, verenigingsleven en een gemeenschap die zich verbonden voelt aan het dorp Melderslo. In december 2014 hebben we een bericht in De Kwaker geplaatst om 20 tot 25 fotografen te werven. Dit lukte zonder al te veel moeite.

Week 1
De officiële eerste fotodag was op 6 juni 2015. L1 kwam zelfs filmen (link). Tussen mei 2015 en mei 2016 hebben 29 fotografen de foto's gemaakt, de meeste in de zomer van 2015. Met een streven naar volledigheid is elke straat, elk huis, elk ander pand en elk gezin op de foto gezet. Rekening houdend met het recht op en behoefte aan privacy: de bewoners van Melderslo mochten meedoen, het was geen verplichting.

Uitgangspunt voor dit boek was een adressenlijst van de gemeente Horst aan de Maas met alleen straatnamen en huisnummers. Andere informatie mocht de gemeente met het oog op de privacy niet verstrekken. De lijst met adressen is verdeeld over 27 fotografen. Een fotograaf heeft alle straten, vanaf de straathoeken, gefotografeerd. Een andere fotograaf heeft alle landschapskenmerken op zich genomen. In totaal zijn dus 29 fotografen actief geweest. Daarnaast zijn er nog foto's genomen met een drone. De adressenlijst van Melderslo is uitgebreid met een paar adressen op de Losbaan, Hoogheide en Horsterdijk. Deze adressen vallen deels samen met de "driesprong" of "drielandenpunt". Met de komst van een lagere school en een kerk in Melderslo kwam voor deze gezinnen op de grens van Melderslo, Lottum en Grubbenvorst een school en kerk dichterbij tot hun beschikking. Zij wonen niet in Melderslo maar behoren wel tot de gemeenschap van Melderslo.

Week 27
Geschat 60% van de foto's zijn genomen.

Week 54
Pffff dat valt toch niet mee om ook de foto's van de laatste vier fotografen binnen te krijgen. In april 2016 is het dan toch zover. Op 1 mei 2016 is alles klaar inclusief alle onderschriften en teksten.

Week 58
Kempen Media gaat aan de slag met de opmaak. Na een paar redactieslagen en proefdrukken gaan in de tweede week van juni 2016 de drukpersen draaien en draaien.

Drukker
Jaar 2016 (juni). Eerste proefdrukken bij Kempen Media (Horst aan de Maas).

Alle boeken worden een voor een ingebonden. En dan is het zover. Op 1 juli 2016 worden de eerste 15 exemplaren in ontvangst genomen: inkijkexemplaren ter bevordering van de verkoop en exemplaren voor degenen die een deel van de officiële presentatie op 10 juli op zich nemen. De rest van de 800 boeken wordt een paar dagen voor de geboorte opgeleverd.

Geboorte
Het boek. Ons boek is geboren op 10 juli 2016. Bij de burgerlijke stand in boekenland is ze bekend onder ISBN 978-90-78341-07-9.

Kom je ook kijken, snuffelen, bewonderen en je verwonderen op zondag 10 juli 2016 bij het MFC De Zwingel in Melderslo?

Beschuit met muisjes. Kom, kijk en bewonder

Symbool_punaise

Kopen kunt u het boek op zondag 10 juli 2016 tussen 14.30-18.00 uur. Bij voorkeur pinnen!
Daarna is het te koop bij Buurtsuper Melderslo, Litjens (Vlasvenstraat 15) en Dinnissen (Rector Mulderstraat 4).

Symbool_Wereldbol

Screen shots kunt u vinden op de website van Geschiedenis Melderslo.

Symbool_Info

Vragen? Neem contact op.


Meer informatie
  1. Ons eerste boek en hét geschiedenisboek van Melderslo:  Claassens, C. en Moorman, W., Melderslo Destijds. De geschiedenis van Melderslo tot 1971 (Melderslo 1994).
  2. Drielandenpunt of driesprong bij Losbaan Geschiedenis Melderslo, ‘Nieuwsbrief maart 2016: Wist u dat ... regenrivier zuidoostgrens vormde van Melderslo?
  3. Reporter Nils Rompen en cameraman van L1 kwamen op de officiële startdag, 6 juni 2015, filmen voor een reportage 'Het hele dorp op de foto in Melderslo' over dit project: hier (duur 1 minuut en 27 seconden).
  4. TV Reindonk. Reportage 'FACEBOEK 100 jaar Melderslo': hier (duur 3 minuten en 43 seconden).
  5. HALLO Horst aan de Maas, 30 juni 2016. 'Aapjes kijken en tijdscapsule'.

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.