Nieuwsbrief oktober 2015: Wist u dat ... muziekvereniging Eendracht in 2015 haar 90-jarig jubileum viert?

Ontstaan Muziekvereniging Eendracht
Eendracht vaandel Omstreeks 1900 is Melderslo een arme, niet echt betekenisvolle, kleine gemeenschap in de toenmalige gemeente Horst. De gemeenschap telt dan ongeveer 25 arme zandboeren en zo’n 50 andere kleinere bedrijfjes waarvan de eigenaren of pachters vooral bosarbeiders en bezembinders zijn.
Zo althans beschrijft  J.H.M. Beerkens in zijn werkstuk ‘De betekenis van een fanfare voor een dorpsgemeenschap’ de omgeving waar enkele jaren later de huidige Muziekvereniging Eendracht ontstaat.
Nadat met Kerstmis 1921 de kerk in gebruik is genomen, luistert een kerkkoor de kerkelijke diensten op. Dit kerkkoor staat dan onder leiding van het hoofd van de school en telt ongeveer 25 jonge mannen.
Een goed gebruik van dit kerkkoor is om elkaars huwelijksmis op te luisteren met 's avonds een feestelijk serenade op het bruiloftsfeest. Meestal loopt dat uit op een erg gezellige avond voor de koorleden.
Zo ook in april 1925 bij het huwelijk van Chr. Hegger. Het is die gelegenheid waar het plan ontstaat om een zangvereniging op te richten. Een interessepeiling levert ca. 25 leden op. Het vijfkoppige bestuur van de vereniging ‘Eendracht’ zoals deze komt te heten, krijgt in M. Claassens de eerste president. H. Nellen pakt  de dirigeerstok op.
De vereniging luistert processies op en neemt deel aan festivals en andere feesten. Repetities vinden in de winter plaats in een van de schaars verlichte schoollokalen. In de zomer onder de overdekte speelplaats krijgt men versterking van de kikkers in het Vlasven.
Het koor groeit geleidelijk in zijn kunnen en door regelmatig een toneelavond op te zetten krijgt de vereniging de nodige inkomsten. Meer dan eens laten de gebroeders Van Hameren en H. Alards dan hun acteertalent zien.
Bij de presentatie van het koor hoort een vaandel. Uiteindelijk komt het eerste vaandel van de hand van de zusters in ’t Ven en gaat het tientallen jaren met de vereniging mee.
In 1928 is de bondszaal gereed. De zangvereniging krijgt hier onderdak. Maar dat niet alleen. In februari 1928 geeft de zangvereniging er een eerste winteruitvoering. Deze winteruitvoering groeit uit tot een jaarlijks terugkerend evenement met zang en toneel. Uiteraard stroomt er ook het nodige gerstenat. Het gezegde luidt immers: ‘Ohne drank, kein klank’.
Het evenement is altijd erg gezellig en zeer in trek bij zowel de inwoners van Melderslo als daarbuiten. De drukte zorgt ervoor dat er voor een groep jongelui op een bepaald moment geen plek meer is in de bondszaal. Ze laten hun ongenoegen vervolgens blijken door die avond een ton regenwater door het portaal de zaal in te gooien.
Plannen om over te stappen naar een instrumentale vereniging zijn plotseling uit te voeren als de paters Franciscanen in Venray een jeugdfanfare opheffen.

Eendracht groepsfoto

Afdeling fanfare van Muziekvereniging Eendracht
De fanfare is ontstaan uit een enthousiaste vereniging van zangers genaamd Eendracht. Voor 230 gulden koopt H. Nellen een heel instrumentarium in Venray. Het gezelschap gaat verder onder de naam Fanfare Eendracht.
Geleidelijk groeit de kennis van de muziekleer bij de muzikanten en gaat de vereniging ook in de regio aan muziekfestivals deelnemen. De volgorde van optreden wordt aan het begin van het festival bekend gemaakt. Als laatste in de rij en met het nodige bier op klinken de noten op een van die festivals niet al te zuiver meer. Voor directeur Nellen aanleiding om gefrustreerd vroegtijdig naar huis te gaan. President M. Claassens moet daarna alle zeilen bijzetten om de partijen toch bij elkaar te houden.
De Tweede Wereldoorlog is een periode waarin de vereniging ‘stil ligt’. Muzikale activiteiten zijn alleen mogelijk door aan te sluiten bij de Duitse Kulturkammer. Direct na de oorlogsjaren, in 1946, gaat men weer met repetities van start. Meester Nellen gaat dan met pensioen en draagt ook de dirigeerstok over aan Chr. Claassens, zoon van de voorzitter. Om gezondheidsredenen geeft Chr. Claassens de dirigeerstok al snel weer terug. Daarna volgt een periode waarin door omstandigheden de dirigenten elkaar in sneltreinvaart afwisselen.
Onder leiding van dirigent Coenders uit Meerlo neemt fanfare Eendracht in juli 1949 voor het eerst deel aan een concours. Het optreden in Wanssum in de derde afdeling resulteert in een tweede prijs. Na dit concours zullen er nog verschillende volgen.
Om financiële middelen bij elkaar te brengen is ook in die tijd noodzakelijk om activiteiten te organiseren. Een georganiseerde wielerronde brengt in 1950 maar liefst 82 renners aan de start.
In datzelfde jaar viert de fanfare haar 25-jarig bestaan met een groot feest in het Vlasven. Hier is in dat jaar, met toestemming van pastoor Teeuwen, een vaste kiosk gebouwd boven het water.

In 1955 neemt na een preiode van dertig jaar M. Claassens afscheid als voorzitter. Zijn zoon Chr. Claassens volgt hem dan op.
In datzelfde jaar vervangt de fanfare haar instrumenten. De oude instrumenten verkoopt ze aan de parochie Hegelsom die in dat jaar ook een fanfare opricht.
Eendracht petten

Tot 1960 bestaat het uniform van de vereniging alleen uit een pet. Wel een hele luxe pet met ingebouwde verlichting zodat ook in de duisternis het notenschrift te lezen is. Dat jaar steekt de gehele vereniging zich in nieuwe uniformen.
Na de kampioenswimpel in de tweede afdeling in 1965 weet de fanfare onder leiding van dirigent J. Herpers in 1967 tijdens het concours in Blerick te promoveren naar de afdeling Uitmuntend.
Als de fanfare in oktober 1972 onder leiding van dhr. A. Emonts deelneemt aan het concours in Rosmalen is bijna de helft van de muzikanten jonger dan 18 jaar. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst dacht men toen al.
Wekelijks organiseert de muziekvereniging in die tijd een kienavond. Mede dankzij de opbrengst van deze kienavonden steekt de vereniging zich in 1977 in nieuwe uniformen.
Als de muziekvereniging in 2002 op concours gaat promoveert ze van de 2e divisie naar de 1e divisie. De deelname aan de landskampioenschappen levert in januari 2003 de landstitel in de 2e divisie op.
2009 sluit de muziekvereniging extra feestelijk af als ze in het najaar de nieuwe, huidige uniformen koopt.

Eendracht wandeld met vaandel

Afdeling Drumband van Muziekvereniging Eendracht
Enkele slagwerkers en bestuursleden richten in 1957 een eigen drumband op als nieuw onderdeel van de vereniging. In 1960 wordt onder leiding van instructeur Toon Hendrix voor de eerste maal deelgenomen aan een concours, waar een 2e prijs wordt behaald in de 3e divisie. Een tweede concoursdeelname in hetzelfde jaar leidt tot een 1e prijs voor het korps en de beste tambour-maître van het concours.
In 1970 volgt Leo Clabbers uit Lottum instructeur Jeu Vekens op. De leerlingenopleiding wordt in die tijd verzorgd door Jeu Vullings. Hij doet dit op zondagochtend na de hoogmis in een leegstaand lokaal van de basisschool. Het aantal leerlingen is dan zo groot dat er een jeugddrumband wordt gevormd.
In 1972 neemt de drumband voor de eerste maal onder leiding van Leo Clabbers deel aan een concours, met als resultaat een 1e prijs in de 2e divisie. In 1980 behaalt de drumband op een concours promotie naar de eredivisie.
Als de drumband in 1993 in de 2e divisie sectie A-b onder leiding van dhr. W. Peeters op concours gaat, krijgt zij een 1e prijs en lof der jury. Aansluitend weet de drumband in 1994 de landstitel, wederom met lof der jury, naar Melderslo te halen. In 1995 komt de drumband onder leiding van Wil van Horck te staan. Hij haalt met de drumband in 1996 de felbegeerde Peeltrofee binnen tijdens het jaarlijkse Peeltoernooi.

Eendracht drumband

Onder leiding van Mark Roosengarten richt de drumband zich steeds meer op de melodieuze slagwerkmuziek. Combinaties met zang, (bas)gitaar en synthesizer zijn aan de orde van de dag. Door al deze ontwikkelingen kan de huidige drumband een zeer gevarieerd muzikaal programma ten gehore brengen. Dit leidt in de zomer van 2011 tot een openlucht optreden in het centrum van Arcen waarmee de drumband veel applaus oogst van het aanwezige publiek en de voorbijkomende toeristen.

Die Merlo freunde
De oprichting van carnavalsvereniging de Vlaskop in Melderslo in 1962 is voor de heren P. Seuren en Th. Teeuwen aanleiding voor de oprichting van een blaaskapel, in de beginjaren vanwege de outfit ook wel boerenblaaskapel genoemd. Na verloop van tijd gaat de kapel door het leven als de hofkapel. Daarmee is ook duidelijk dat de optredens in die jaren nauw verbonden zijn met de activiteiten van de carnaval en de prins van de Vlaskop.

Eendracht Merlo Freunde
Het is 1976 als de blaaskapel een nieuwe naam krijgt: ‘Die Merlo Freunde’. Het accent van de muzikale activiteiten blijft liggen rondom de carnaval maar regelmatig laat men van zich ook zien en horen bij andere gelegenheden.
Na 44 jaar komt er in 2006 een einde aan het bestaan van blaaskapel Die Merlo Freunde.

Promsconcerten
Onder muzikale leiding van dhr. A. van Buggenum organiseert de muziekvereniging in 2000 haar eerste promsconcert. Met de slogan ’75 jaar jong in 2000’ viert de muziekvereniging dat jaar groots haar 75-jarig jubileum. Het eerste promsconcert van de muziekvereniging in een uitverkochte zaal 't Wiel is tevens een opmerkelijk concert. Het is een Limburg proms waarbij naast het klassieke repertoire alleen Limburgstalige muziek te horen is. Zelfs gerenommeerde artiesten als Ben Verdellen, Dorris van de Meerendonk en Lei Meisen zijn onder de indruk.

Eendracht Merlo Freunde
In de aanloop naar dit jubileum krijgt, op initiatief van de muziekvereniging, Wim Moorman de vraag om de geschiedenis van de blaas- en drumbandmuziek in Horst aan de Maas vast te leggen in een boekwerk. Tijdens het feestweekend resulteert dit in de presentatie van het boek: 'Er zit muziek in Horst aan de Maas'.
Plannen om in 2005 het 80-jarig jubileum weer met een promsconcert te vieren, dreigen stuk te lopen door de sluiting van zaal 't Wiel. Uiteindelijk gaat het concert met de titel 'Music for All' toch door maar wel in CC 't Gasthoês in Horst.
De sluiting van zaal 't Wiel betekent ook voor de muziekvereniging dat ze op zoek moet naar een tijdelijke alternatieve repetitielocatie. Waartoe Melderslo als gemeenschap in staat is blijkt uit de opening van het nieuwe MFC de Zwingel in 2009: een feestelijke opening met een inbreng van veel Melderslose verenigingen.
De bezetting van de muziekvereniging kan versterking gebruiken om de plannen voor een nieuw promsconcert uit te voeren in 2011. Een unieke samenwerking met Tienrays Fanfare kent een even uniek resultaat: een schitterende gezamenlijke uitvoering van It's Music Time.
Eendracht saxofoon
Het is nu vier jaar later en de muziekvereniging viert in 2015 haar 90-jarig jubileum. Dit jubileumjaar is gestart met de organisatie van de Boerenbruiloft tijdens de carnaval. Op 28 november 2015 krijgt het jubileumjaar een passend muzikaal slot in de vorm van een promsconcert met de treffende titel Let's Celebrate. U bent van harte uitgenodigd om dit feest op 28 november mee te vieren.
Eendracht artiesten

Bronnen:
1. Wim Moorman, 'Er zit muziek in Horst aan de Maas' (2000).
2. Website Eendracht: eendracht.melderslo.net
3. Nieuwsbrief oktober 2011: 'Wist u dat ... de voorganger van die Merlo Freunde zich de Zeventien-Nullers noemde?'

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.