Nieuwsbrief maart 2017: Wist u dat ... Melderslo 100 jaar met het rijpen der jaren alleen maar aan waarde en betekenis zal winnen?

In 1994 publiceerde Stichting Geschiedenis Melderslo Melderslo destijds – De geschiedenis van Melderslo tot 1971. Behalve veel tekst bevat dit boek ook enkele honderden foto’s. ‘Eén foto zegt meer dan duizend woorden’, wordt wel eens gezegd. Dat geldt ook voor veel van de foto’s in Melderslo destijds. Als je het boek alleen maar doorbladert zonder een letter te lezen, krijg je toch een heel aardig beeld van Melderslo en de Melderslonaren van pakweg 1900 tot 1971. Het doet je beseffen hoeveel er in een eeuw kan veranderen. Je verbaast je bijvoorbeeld over alle gebouwen, boerderijen vooral, die er niet meer zijn. Je moet meewarig lachen om de kleding. Je vraagt je af hoe het toch kan dat zoveel jongeren ogen als (semi-)bejaarden. Je raakt doordrongen van de prominente plaats van de katholieke kerk in de samenleving. Je krijgt bevestigd dat de vormgeving van (vracht)auto’s een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Je verwondert je over de enorme grootte van de gezinnen. Je schrikt van de toestand van de wegen. Je staat versteld van de weinige bebouwing. En ongetwijfeld vraag je je als jongere lezer af wat dat toch voor palen zijn die je op veel foto’s tegenkomt (antwoord: elektriciteitspalen).

Zoals het met de foto’s in Melderslo destijds gaat, zo zal het ongetwijfeld ook met de foto’s in Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 gaan. Ongetwijfeld zullen Melderslonaren zich over honderd jaar, over vijftig jaar, ja misschien zelfs al over tien jaar, bescheuren over de kleding, de kapsels en de brillen van de Melderslonaren van 2016. Auto’s die er nu hypermodern uitzien, ogen over vijf jaar vermoedelijk hopeloos ouderwets. Zijn er over vijftig of honderd jaar überhaupt nog wel auto’s? De Melderslose droogmolen is nu nog een begrip, maar zou het dat over pakweg vijftien jaar ook nog zijn? Zal men in 2034 bij het zien van de foto van de brievenbus aan de Sint-Odastraat, weemoedig opmerken ‘Ach kijk daar, hoe aandoenlijk, dat was nog in de tijd van de brievenbussen’?   

rode brievenbus 2016

Melderslo 100 jaar (2016). Rode brievenbus.

In Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 is ook vastgelegd wat nu al bijna in de vergetelheid is geraakt. Eén voorbeeld: op de foto van Blaktweg 16 (bladzijde 61) is op het dak van de te koop staande boerderij een soort hark te zien. Nu al zullen velen van degenen die na laten we zeggen 2000 zijn geboren, absoluut niet weten wat de functie van die hark is/was. Maar hoe zit het over honderd jaar? Zal men dan denken dat harken op daken van huizen werden geplaatst ter afwering van dodelijke ziekten? Of om ooievaars te verleiden tot het bouwen van een nest? Of om aan te duiden dat de bewoners trouwe kerkgangers waren? Of om jongemannen te laten weten dat hier trouwlustige meisjes woonden? (Noot voor lezers die na 2000 zijn geboren: die ‘hark’ op het dak is een televisieantenne.)
hark 2016

Melderslo 100 jaar (2016). Blaktweg 16 met "hark" op dak.

Wat dus wel vaststaat is dat Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 een historisch document zal worden. Sterker nog: dat is het al. Zo staan er foto’s in van mensen en gebouwen die er niet meer zijn en er staan geen foto’s in van mensen en gebouwen die er nu wel zijn. En van het bushokje met prullenbak en paal met zonnepaneel op de hoek Massenweg – Blaktweg (bladzijde 595) ontbreekt nog geen jaar later elk spoor. Kortom, zonder dat we er iets voor hebben moeten doen, is Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 nu al een historisch document.

bushok Massenweg 2917

Melderslo 100 jaar (2016). Massenweg hoek Blaktweg. Bushok opstap 'Massenweg'.

bushok Massenweg 2917

Jaar 2017. Massenweg hoek Blaktweg. Bushok opstap 'Massenweg' is verdwenen.


Meer informatie:
  1. Nieuwsbrief juni 2016. Wist u dat ... er meer dan 2.000 foto's staan in het boek 'Melderslo 100 jaar'?
  2. Nog niet alle boeken van 'Melderslo 100 jaar' zijn verkocht. Idee voor een kado voor een oom, tante, neef, nichtje of andere familie in binnen- of buitenland met Melderse wortels?

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.
STEUN ONS financieel (gratis!) door Online te bestellen via SPONSORKLIKS