2020-04: Wist u dat … wij soms “vreemde” archiefstukken tegenkomen?

Het archief van Geschiedenis Melderslo bestaat uit een grote verzameling van onder andere foto’s, bidprentjes, krantenartikelen en documenten. Het grootste gedeelte hiervan heeft betrekking op het dorp Melderslo of omgeving. Zo nu en dan duikt er echter een archiefstuk op, waarvan niet direct bekend is welke link het met ons dorp heeft.

Onbekende foto van een kerk

Enkele jaren geleden vonden we in een archiefdoos een verdwaalde foto van een onbekende kerk. Het was meteen duidelijk dat het niet de kerk van Melderslo, of een uit de regio was. Het was een raadsel.

Onbekende kerk
Foto 1. De oude foto van de Sint Michaeliskirche van Bremen, zoals we die in het archief van Geschiedenis Melderslo aantroffen. De foto is genomen tussen 1900 en 1943.

We besloten om de foto in te scannen en op onze Facebook-pagina te plaatsen, met de vraag of iemand het kerkgebouw zou herkennen. Een van de reacties was dat het waarschijnlijk om een Duitse kerk zou gaan: “De detaillering van de bakstenen kerk wijst op invloed van de Noord-Duitse baksteen-gotiek en het gebouw staat of stond in een van de noordelijke deelstaten van Duitsland”.

Vervolgens hebben we via diverse websites gezocht naar de kerk, maar het bleek helaas een speld in een hooiberg te zijn.

De locatie achterhaald

De foto raakte in vergetelheid, maar begin 2020 kwamen we de foto weer tegen in het archief. We besloten opnieuw om een poging te wagen om de locatie van de kerk te achterhalen. Ditmaal wel met succes. Na een x-aantal pagina’s van Google afbeeldingen doorgespit te hebben, bleek het om de (Evangelische) Sint Michaeliskirche in Bremen, Noord-Duitsland te gaan. De informatie die we eerder via een van de Facebook-reacties kregen was dus juist.

2020-04_f3
Foto 2. Google-streetview. De oude foto is gemaakt rond de plek waar nu de reclame-zuil links staat aan de Doventorsteinweg, Bremen.
2020-04_f4
Foto 3. Google-streetview. De Sint Michaeliskirche van Bremen stond op de hoek van de Doventorsteinweg en de Doventorsdeich. Op deze locatie is een nieuwe kleinere Sint Michaeliskirche gebouwd.

Via Wikipedia vernemen we dat de Bremer kerk tussen 1898 en 1900 werd gebouwd, naar een ontwerp van de Berlijnse architect Jürgen Krüger.

2020-04_f2
Foto 4. Een schilderij van de Sint Michaeliskirche in Bremen. Collectie Museum ”Dat ole Hus”, Aukrug (Duitsland).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd bij een geallieerde luchtaanval in 1943. Een jaar later brandde de kerk volledig uit tijdens een vuurstorm in de nacht van 18 op 19 augustus 1944. Na de oorlog bleef de ruïne nog enkele jaren overeind staan. Pas in de jaren ’60 werd op dezelfde locatie een nieuwe kerk in moderne stijl gebouwd.

Conclusie

Hoewel de kerk waarschijnlijk niets met Melderslo te maken heeft gehad, blijft de vraag hoe de foto ooit in ons archief terecht is gekomen. Het is goed mogelijk dat de foto ooit tussen een stapel archiefstukken heeft gezeten en dus per ongeluk deel is gaan uitmaken van ons archief.

Bronnen