2024-09: Wist u dat … Café ‘t Tunneke een geschiedenis van bijna negentig jaar kent?

Café Hegger (Handrie en Wilhelmina Hegger-Matheij)

In 1932 kocht Hendrik (Handrie) Hegger (1894-1943) een stuk bouwland van Johannes Spreeuwenberg aan de Vonderseweg (nu Sint Odastraat). In hetzelfde jaar kreeg hij vergunning om op het stuk grond een huis te bouwen. In 1935 trouwde hij met Wilhelmina Hegger-Matheij (1887-1940). Kort daarna moet hij in het pand een café begonnen zijn. Het werd al snel een drukbezocht café, vooral op zondagen na afloop van de hoogmis. Verder werd het café regelmatig gebruikt als vergaderruimte en in de keuken werden onder andere rookwaren verkocht. Daarnaast fungeerde het als clublokaal van de voetbalclub, die in die tijd haar veld achter de villa van Nellen aan de Vlasvenstraat had. Wilhelmina overleed in september 1940. Handrie hertrouwde in 1942 met Paula Derkx (1902-1990). Lang mocht het huwelijk niet duren, want Handrie overleed plotseling in december 1943. Paula zette het café alleen voort. Tijdens de oorlog nam Paula een Joods meisje in huis voor onderdak. Ze heette Klaartje Goudberg en ze ging hier ook naar school.

2024-09_foto_01
Foto 1: De Vonderseweg rond 1937. Aan de rechterkant staat café Hegger met een pijl aangegeven.

Café Janssen (Ties en Paula Janssen-Derkx)

Op een dag kwam Mathijs (Ties) Janssen (1895-1969) met de fiets bij het café aan, parkeerde deze tegen de gevel en ging naar binnen. Even later kwam een groep Duitse militairen voorbij die zijn fiets stalen en daarmee in de richting van Lottum verdwenen. Ties was zijn fiets kwijt maar een liefde rijker, want hij kreeg op een gegeven moment een verhouding met Paula. Na de oorlog zijn Ties en Paula in 1947 getrouwd. Naast het runnen van het café was Ties inpakker voor de eiervereniging. In het bijgebouw dat buitenom via de oprit te bereiken was, kon men eieren inleveren. De eieren werden dan door Ties gecontroleerd op kwaliteit en ingepakt voor de verkoop. Eens in de twee weken werd men voor de geleverde eieren uitbetaald. Dit gebeurde altijd na de zondagse hoogmis in het café. Vele bleven dan nog even aan de bar plakken, waardoor de ontvangen centen al weer snel deels op waren. Ties en Paula bleven café-eigenaar tot 1962.

2024-09_foto_02
Foto 2: Ties en Paula Janssen-Derkx poseren omstreeks 1960 voor hun café.

Café Cuijpers (Piet en Lies Cuijpers-Tubée)

Halverwege 1962 werd de kroeg gekocht door Piet Cuijpers (1922-1995), hij zette de zaak samen met zijn vrouw Lies Cuijpers-Tubée (1926-2004) voort. Naast kroegbaas was Piet schoenmaker van beroep en was bekend onder zijn bijnaam ”Schoester ziene Piet”. Zijn werkplaats had hij achter het café.

Op zondag na de hoogmis zat het café bomvol. Achter de bar stond vier man personeel en het was altijd hard werken. Op doordeweekse dagen ging de kroeg om 16.00 uur open en de bar zat meteen vol. In het weekend kwam er in de avonden veel jeugd, niet alleen uit Melderslo maar ook uit omliggende dorpen. Naast de kroeg was er ook een winkeltje aanwezig waar snoep, sigaren, drank en ijs werden verkocht. Op zondagmiddag was het vaak druk met kinderen die hun zakgeld kwamen uitgeven. De kinderen van Cuijpers stonden dikwijls in het winkeltje voor de verkoop. Er hing zelfs een tijdlang een frietautomaat aan de muur, waar men bekertjes friet met mayonaise kon kopen. In 1962 werd carnavalsvereniging de Vlasköp opgericht en deze gebruikte het café als residentie. Op zolder hing de kleding van de raad van elf. De voetbalclub had nog geen eigen kantine, zodoende dat het café voor dit doeleinde werd gebruikt. Vanwege veranderende werkzaamheden besloot Piet Cuijpers in 1973 te stoppen met het café. Hij werd supermarktchef bij Bos en Strand (het huidige Meerdal).

2024-09_foto_03
Foto 3: De voorgevel van café Cuijpers in 1965. De fanfare trekt voorbij.
2024-09_foto_04
Foto 4: Lies Cuijpers-Tubée achter de bar. Aan de rechterkant is een deel van een der potkachels te zien die destijds het café verwarmde. Bij een latere verbouwing (ca. 1970) werden deze kachels vervangen door cv.

Café Christiaens (Ger en Tonnie Christiaens-Wijnen)

Toen Cuijpers in 1973 stopte, vroeg hij aan Tonnie Christiaens-Wijnen of zij en haar man Ger de zaak over wilde nemen. Tonnie werkte eerder al een aantal jaren in het café en was bovendien in het bezit van de nodige papieren. Ger en Tonnie hebben het café in eerste instantie vanaf 1973 gehuurd en in 1978 werd de zaak door hen overgekocht. In het dagelijks leven was Ger actief als timmerman, het café werd in de vrije tijd gerund.

In het begin was het een ouderencafé, daarna kwam er steeds meer jeugd. Op zondagen werd er vaak gekaart en de muziek werd in die tijd verzorgd door een jukebox. Verder bestond het interieur onder andere uit een flipperkast en biljarttafel. Achter het café was enkele jaren een snoepwinkeltje gehuisvest, die via de achterom te bereiken was. Tijdens kermissen was het altijd druk, er reden zelfs bussen vanuit verschillende dorpen richting Melderslo. Na sluitingstijd bleef het volk dikwijls buiten op straat hangen tot in de kleine uurtjes. Het café had in die tijd enkele eigen café-voetbalteams, waaronder de Christiegirls en Christieboys. De teams gebruikte het café als stamkroeg. Eind 1989 besloot het echtpaar te stoppen en het pand werd in de verkoop gezet.

2024-09_foto_05
Foto 5: Tonnie en Ger Christiaens-Wijnen achter de bar in 1983.
2024-09_foto_06
Foto 6: Het interieur van café Christiaens met het bekende bloemetjesbehang, eind jaren 1980.

Café de Mandenmaker (Evert en Nel van Dulmen)

Het café werd begin 1990 gekocht door Evert en Nel van Dulmen. Op 1 februari 1990 werd door het echtpaar gestart. Als nieuwe naam werd café ”De Mandenmaker” gekozen, dit omdat Evert afkomstig was uit een mandenmakersfamilie. Naast het runnen van het café, was Evert werkzaam bij Océ in Venlo.

De eerste grote activiteit in het café was carnaval, dat eind februari 1990 plaatsvond. De optocht kon dat jaar niet doorgaan vanwege stormachtig weer, maar het café zat in die dagen wel bomvol. Tijdens normale weekenden was het ‘s avonds vaak druk, er kwam dan voornamelijk jeugd in de kroeg om in te drinken. Halverwege de avond ging de jeugd met de taxi of fiets op stap. Daarna kwam de oudere jeugd naar de kroeg die de rest van de avond bleef hangen. Op zondagmorgen werd er gekaart door de ouderen. Op doordeweekse avonden was het café ook geopend en werd er onder andere gedart en gebiljart. In het laatste weekend van juli vond jaarlijks de kermis plaats. De eerste editie (in 1990) werd binnen in het café georganiseerd, met livemuziek verzorgt door een bandje. Vanwege plaatsgebrek besloot men om het evenement een jaar later naar buiten te verplaatsen. De straat werd deels afgezet en er werden een bierwagen en toiletwagen gehuurd. In de daaropvolgende jaren werd het evenement steeds drukker bezocht. Er reden zelfs bussen met feestvierders uit alle richtingen naar het dorp. Evert en Nel hebben het café jarenlang met veel plezier gerund, maar besloten om in 1997 te stoppen.

2024-09_foto_07
Foto 7: Cafe de Mandenmaker, rond de overname in 1990.
2024-09_foto_08
Foto 8: Evert en Nel van Dulmen van café de Mandenmaker, tijdens carnaval 1990.

Café ‘t Tunneke (William Hermens en Tiny Alards)

In 1997 kwamen William Hermens en Tiny Alards in het café te zitten. In eerste instantie werd het café nog gehuurd, om te kijken of het echt hun ding zou zijn. Ze hadden al snel de smaak te pakken en 1999 werd het pand van Van Dulmen gekocht. Direct daarna vond een eerste verbouwing plaats. Het café werd naar achteren uitgebreid, waardoor de achtergelegen tuin verdween. Er werd een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe naam voor de kroeg te bedenken. Jeu Peeters won deze prijsvraag met de naam ‘t Tunneke (Nederlands: tonnetje of vaatje). Een tweede verbouwing vond plaats in 2006, waarbij onder andere de toiletgroepen werden vernieuwd.

2024-09_foto_09
Foto 9: Tiny Alards en William Hermens in hun café, 1999.

Door de recessie begon het cafébezoek op een gegeven moment af te nemen. Om het hoofd boven water te houden werd in 2009 besloten om in het pasgebouwde MFC feesten, partijen, jubilea en koffietafels te organiseren. Dit begon op een gegeven moment goed te lopen. Ook werd enkele keren oud en nieuw gevierd in het MFC. In 2015 stelde Bas van Westerveld (lid van de KPJ) voor om de feesten rondom de kermis nieuw leven in te blazen. Het Tunneke en de KPJ besloten om de handen ineen te slaan en plaatste dat jaar een feesttent op het kerkplein, die druk werd bezocht. Ook in de daaropvolgende jaren werd de traditie van de kermistent op het kerkplein voortgezet. Het opbouwen en afbreken van de tent gebeurde altijd in samenwerking met de KPJ. William en Tiny hadden al langer het plan op het café te verkopen, maar men kon geen koper vinden. In januari 2019 overleed Tiny plotseling. William trok zich daarna terug en het barpersoneel hield het café voor het dorp geopend. Dit heeft geduurd tot de zomer van 2019.

2024-09_foto_10
Foto 10: De voorgevel van café ‘t Tunneke in 2015.

Cafe ‘t Tunneke (Bas van Westerveld en Kim Kleuskens)

William sprak op een gegeven moment Bas van Westerveld en stelde hem als grap voor om het café over te nemen. Bas had eigenlijk voornemens om naar Engeland te gaan voor een studie, maar door William’s grap is hij serieus over het aanbod na ga denken. Hij besloot het café samen met zijn vriendin Kim Kleuskens over te nemen. Op 1 september 2019 heropende het tweetal als de Pilsbazen de deuren van het café.

Eind 2019 werd een pubquiz in het café georganiseerd die druk werd bezocht. In februari 2020 werden de activiteiten rondom carnaval gevierd. Helaas was dit voorlopig het laatste evenement, want enkele weken later brak de Covid-19 (Corona) pandemie uit. Tijdens de eerste persconferentie op televisie (die live in het café bekeken werd), werd duidelijk gemaakt dat de horeca die dag om 18.00 uur moest sluiten. Om het hoofd boven water te houden werd besloten om in het weekend borrelplanken te verkopen. Men kon online hun bestelling plaatsen en deze werden aan huis bezorgd. Een aantal familieleden van Bas en Kim hielpen hier aan mee. In de zomer van 2020 werd een zomerterras aangelegd op het grasveld bij de Brink in het dorp. Hier was meer ruimte en men kon de tafeltjes wat verder uit elkaar plaatsen. In juli werd het grasveld voor de kermis gebruikt en week het terras uit naar de straat voor het café. Verder werd in de coronatijd via livestream een quiz georganiseerd en waren er enkele online optredens van Melderlose artiesten. In 2022 en 2023 werd in december de Melderse Top500 georganiseerd. Enkele dj’s werden op toerbeurt opgesloten in een glazen ruimte in het café en de kroeg was hierbij het hele weekend non-stop geopend. De opbrengsten waren in beide gevallen voor het goede doel. In de zomer 2023 werd bij het Vlasven voor de eerste keer Vlaspop georganiseerd, een evenement met muziek, (speciaal)biertjes en foodtrucks. Het evenement werd in de zomer van 2024 herhaald, echter dit keer in combinatie met het 100-jarig bestaan van de KPJ.

In september 2024 zou de huur van het café aflopen. Bas en Kim hadden al eerder dat jaar aangegeven te willen stoppen. William, die nog altijd eigenaar was, zette het pand in de verkoop. Op 30 augustus vond het laatste evenement plaats, ”Nog ieëne dah!”, als eindfeest van de Pilsbazen.

2024-09_foto_11
Foto 11: Het zomerterras op de Brink in Melderslo, in 2020.
2024-09_foto_12
Foto 12: Bas van Westerveld en Kim Kleuskens in december 2023. Bron afbeelding: EGLA Photography/Laurens Eggen.
2024-09_foto_13
Foto 13: De organisatie van de Melderse Top500 in december 2022.

Café ‘t Tunneke (Gerrit en Paula Bardoel)

In mei 2024 werd bekendgemaakt dat het pand gekocht was door Robbie Hendriks en Gerwin Jacobs van Hendriks metselwerken uit Wellerlooi. Het was de opzet om de kroeg open te houden, zodat het laatste dorpscafé kon blijven bestaan en de verenigingen hun thuis niet zouden verliezen. Men ging op zoek naar een nieuwe uitbater, maar men slaagde hier aanvankelijk niet in. Even leek het erop dat de kroeg op 1 september definitief zou sluiten.

Hendriks metselwerken was rond de tijd van overname bezig met het bouwen van appartementen in Oirlo. Robbie Hendriks raakte op een gegeven moment in gesprek met Oirlonaar Gerrit Bardoel en vroeg of hij interesse had om het Melderslose café over te nemen. Gerrit en zijn vrouw Paula runde eerder van 1994 tot 2022 café d’n Terp en de cafetaria in Oirlo. Gerrit en Paula besloten om Melderslo uit de brand te helpen en het café tijdelijk over te nemen, totdat een definitieve uitbater gevonden zou zijn. Op 1 september 2024 vond de heropening van café ‘t Tunneke plaats, met onder andere een gastoptreden van schlagerzanger Ger Janssen uit Venray. 

2024-09_foto_14
Foto 14: Paula en Gerrit Bardoel achter de bar in september 2024.

Café ‘t Tunneke (Gé Spreeuwenberg)

Sneller dan verwacht werd op 30 september 2024 bekendgemaakt dat Gé Spreeuwenberg de nieuwe uitbater van het café gaat worden. Hij bruist van de plannen en wil het café nog jaren openhouden. Het is de bedoeling dat Gé per 1 januari 2025 het stokje over gaat nemen.

Bronnen

  • Archief Stichting Geschiedenis Melderslo.
  • Archief Historische Kring Horst.
  • Gesprekken met (oud) café-eigenaren, uitbaters en/of familieleden.