2024-05: Wist u dat … meester van Rijswijck in 1980 zijn oorlogsherinneringen ophaalde?

Tijdens de 4 mei herdenkingsbijeenkomst in Melderslo is de laatste jaren een traditie geboren om iemand het verhaal over oorlogservaringen van zijn of haar familie te laten vertellen. De afgelopen herdenking in 2024 kwam echter een ooggetuige zelf aan het woord.

Theo van Rijswijck begon in 1937 als docent aan de lagere school in Melderslo. Vrij snel na de oorlog, in 1946, volgde hij meester Nellen op als hoofd van de school. Dit bleef hij tot aan zijn pensionering in 1974.

In 1971 stond Theo van Rijswijck mede aan de wieg van Stichting Geschiedenis Melderslo. In het archief is een geluidsopname bewaard gebleven uit 1980. Hierop vertelt meester van Rijswijck over zijn herinneringen aan de oorlogsjaren. Het fragment wat afgelopen 4 mei te beluisteren was, staat hieronder (volg link) en gaat over de verwoesting van de Melderslose kerk, een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen die tijdens de oorlog in Melderslo gebeurde.

Onderwijzers Melderslo in 1944
Jaar 1944. Onderwijzers lagere school in het dorp Melderslo. Theo van Rijswijck zittend links.
Afscheid van Van Rijswijck
Jaar 1974. Afscheid van Theo van Rijswijck, als hoofd van de lagere school in Melderslo.
Meester van Rijswijck
Jaar 1975. Theo van Rijswijck (zittend links) en andere leden van Geschiedenis Melderslo bereiden een film over boerderijen voor.

Link naar bovenstaande foto’s op LEN met meer informatie: bovenste, middelste en onderste.

Link naar de geluidsopname van meester van Rijswijk over de Tweede Wereldoorlog: hier.