2019-10: Wist u dat … Melderslo 75 jaar geleden bevrijd is?

Op 14 november 1944 starten de geallieerden de operatie ‘Nutcracker’, het offensief om Noord-Limburg te bevrijden.

In een zee van modder

Het is in november 1944 ontzettend regenachtig, de wegen zijn zeer slecht, het landschap ziet er uit als een zee van modder. In de ochtend van 23 november krijgt het 10e bataljon van de Schotse ‘Highland Light Infantry’ opdracht om Horst binnen te trekken, ze ondervinden nauwelijks Duitse weerstand. Rond 15.00 uur is Horst bevrijd. In de nacht worden ze onder vuur genomen door Duitse Sturmgeschütze die opgesteld staan in de omgeving van Melderslo. Drie Britten raken hierbij gewond.

Eikelenbosch op 24 november 1944

Op 24 november trekt het 10e bataljon verder richting Tienray, het doel is het buurtschap Eikelenbosch. Gesteund door zes tanks van de 3e Scots Guards en drie Flail tanks (mijnenvegers) krijgt het bataljon opdracht om het buurtschap de volgende dag in te nemen. Tegen de middag van 25 november wordt Eikelenbosch bereikt zonder dat de soldaten noemenswaardige tegenstand  ondervinden. De spoorlijn oostelijk van Eikelenbosch wordt verkend door Schotse patrouilles. Het komt tot kleine schermutselingen met Duitsers die zich nog in de bossen bevinden. Op 26 november trekken de patrouilles richting Meerlo.

Op 25 november 1944 om 21 uur is brug over Molenbeek klaar

Vroeg in de morgen van 25 november vertrekt een peloton soldaten vanuit Helenaveen naar Horst.  Hun opdracht is om zo snel mogelijk een brug te bouwen over de Molenbeek in de weg naar Melderslo. De weersomstandigheden blijken de grootste tegenstander. Diverse voertuigen met onderdelen komen vast te zitten in de modder. Ze bereiken pas rond de middag de brug-bouwplaats. Duitse artilleriebeschieting zorgt voor nog meer oponthoud, er vallen enkele gewonden. Pas tegen 15.00 uur kan worden begonnen met de bouw van de brug. Rond 21.00 uur is deze gereed en enkele verkenners rijden met jeeps tot aan boerderij De Locht (het huidige Engelke). Daarna keren ze terug naar Horst. In de ochtend van 26 november beginnen drie bataljons van de 46e Infantry Brigade op te rukken in de richting van de Maas. Soldaten van het 9e bataljon ‘Cameronians’ bevrijden Melderslo definitief. In de middag trekken de eenheden verder naar Lottum.

201910_2_Vernielde-Kerk
23 november 1944. Door Duitse troepen verwoeste kerk van Melderslo. Gezien vanuit schoolhuis.
201910_1_Coöperatie_1944
Na 23 november 1944. De door Duitse troepen verwoeste kerk van Melderslo verwoeste de coöperatie ook gedeeltelijk. Engelse jeeps geparkeerd voor coöperatie.

Ingekwartierde soldaten

Veel Melderslose gezinnen hadden vanaf september 1944 Duitse militairen ingekwartierd gehad. Na de bevrijding worden deze plekken ingenomen door geallieerde soldaten. Ook de school en het Vlashoés werden gebruikt om soldaten onder te brengen. Bij sommige gezinnen bleven de rest van de winter Britse en later Amerikaanse soldaten ingekwartierd.

Informatie bronnen

  • C.A.H. Claassens, W.J. Moorman, P.A. Nellen, ‘Melderslo Destijds‘.
  • Hugo Levels, Eric Munnicks, ‘Waar blijven de bevrijders!‘.
  • Wikipedia meer informatie over operatie ‘Nutcracker’: https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Nutcracker