2022-7: Wist u dat … in Melderslo drie “Plekskes van Geluk”?

Melderslo heeft vele mooie plekjes. Van deze mooie plekjes zijn er drie waar je een geluksgevoel kun oppikken. Hoe deze tot stand zijn gekomen en waarom het deze drie locaties zijn, leest u in deze nieuwsbrief.

Oorsprong Plekske van Geluk

Drie dames van “Knopen Lopen” werden medio 2017 tijdens een wandeling in de gemeente Roerdalen geïnspireerd door “Geluksplekken” die ze op hun pad tegenkwamen. Hoe mooi zou het zijn als dergelijke plekken ook in de gemeente Horst aan de Maas zou landen, was hun gedachte. Met dit idee onder de arm zijn ze het gesprek aangegaan met de toenmalige wethouders Birgit op de Laak en Roy Bouten. Beide wethouders waren meteen enthousiast en het idee paste perfect in de “gezondste regio” en de “positieve gezondheid” gedachte. De positieve reactie van beide wethouders was de duw in de rug om met het initiatief door te pakken.

Naam

Allereerst moest er een passende naam bedacht worden voor het project. De naam van Roerdalen “Geluksplekken” bleek gedeponeerd door de bedenker Leo Bormans. Uit navraag bleek dat deze prediker van geluk niet bereid was om zijn idee te delen met anderen.  Vele namen passeerden de revue van “Schonste”, “Moeiste”, “Inspiratie”, maar er werd uiteindelijk gekozen voor de naam “Plekskes van Geluk”.

Selectie

Om het idee verder uit te werken werd er een projectgroep opgericht vanuit de Stichting Landschap Horst aan de Maas. Vanuit de projectgroep werd er in 2018 een uitvraag gedaan aan alle inwoners van onze gemeente om “Plekskes van Geluk” aan te dragen. Met daarbij een uitleg waarom juist dit “Plekske” zo speciaal was. Ruim 100 locaties werden aangedragen. In ieder dorp was een ambassadeur aangesteld die de aangedragen Plekskes zou beoordelen, samen met het dorp. Uiteindelijk werden er 16 “Plekskes” op deze wijze geselecteerd. De projectgroep heeft aanvullend hierop nog 9 “Plekskes” gekozen uit de 100 aanmeldingen. Totaal zijn er dus 25 “Plekskes van Geluk” in de gemeente Horst aan de Maas, waarvan 3 in Melderslo. Ontdek alle 25 “Plekskes van Geluk” in Horst aan de Maas: hier!

202207_01
Afbeelding 1: Alle 25 “Plekskes van Geluk” in Horst aan de Maas.

Realisatie

Samen met Renzo de Bekker werd er een ontwerp gemaakt voor de “Plekskes van Geluk”.

202207_02
Afbeelding 2: Zuil bij “Plekske van Geluk” bij vredeskapel.

De teksten bij de verschillende “Plekskes” vertellen allemaal de belevingswaarde van de betreffende plek. Met 3 personen van de werkgroep werden alle locaties bezocht en de beste plek voor de zuil bepaald. Samen met de onderhoudsploeg van Landschap Horst aan de Maas werden de zuilen op de juiste plek geïnstalleerd. Van de plaatsing van de zuil bij het Schuitwater hebben we een filmpje: hier.

Opening

Door Corona werd de opening van de “Plekskes van Geluk” uitgesteld. Op 20 maart 2022 was het dan eindelijk zover. Op deze “International Day of Happiness” werden alle “plekskes” voorzien van een mooi bloemstuk verzorgt door de studenten van het Citaverde College (tegenwoordig Yverta) geopend. Dit werd op een creatieve manier gedaan omdat wederom de maatregelen rondom het coronavirus de mogelijkheden beperkte. Zie film ‘Plekses van Geluk’ op facebook bij gebruiker ‘Stichting Landschap Horst aan de Maas’: hier.

Plekskes van Geluk in Melderslo

Melderslo heeft als enige dorp 3 “Plekskes” toegewezen gekregen:

  • Het Vredeskapelletje aan de Broekhuizerdijk
  • Het Vlasven in de kern van Melderslo
  • De Aendekuulke in de Moelbaere Bos

Vredeskapelletje

Vrede en geluk gaan hand in hand samen. Daarom is het ook een hele logische keuze om hier een “Plekske van Geluk” aan te leggen. De gelukstip is in de onderstaande afbeelding te lezen.

202207_03_vredeskapel
Afbeelding 3: gelukstip Vredeskapel.

Van de locatie zijn 3 foto’s gemaakt in verschillende jaargetijden.

202207_04
Afbeelding 4: Vredeskapel in de winter.
202207_05
Afbeelding 5: Vredeskapel in de lente.
202207_06
Afbeelding 6: Vredeskapel in de herfst.

Het Vlasven

Midden in het centrum van Melderslo ligt de groene parel “het Vlasven”. Een oase van rust waar menigeen zijn eerste kusje heeft ontvangen. Ook van dit “Plekske van Geluk” zijn verschillende foto’s gemaakt.

202207_07_vlasven
Afbeelding 7: Gelukstip Vlasven.
202207_08
Afbeelding 8: Het Vlasven in de lente.
202207_09
Afbeelding 9: Het Vlasven in de zomer.
202207_10
Afbeelding 10: Het Vlasven in de herfst.

Aendekuulke

Over de geschiedenis van deze bijzondere plek hebben we al een keer een nieuwsbrief geschreven: hier. Gelegen in de Moelbaere Bos is het een perfecte locatie om te wandelen in een rustige omgeving, wat voor velen al een gelukzalig gevoel is. En ook van deze plek zijn prachtige foto’s gemaakt.

202207_11_aendekuulke
Afbeelding 11: Gelukstip Aendekuulke.
202207_12
Afbeelding 12: Aendekuulke in de winter.
202207_13
Afbeelding 13: Aendekuulke in de lente.
202207_14
Afbeelding 14: Aendekuulke in de herfst.