2020-06: Wist u dat … voetbalclub R.K.S.V. Melderslo in herfst 75-jaar bestaat (2)?

Zoals in de eerste nieuwsbrief al aangekondigd gaan we in de tweede aandacht besteden aan het voetbal. We kunnen uiteraard niet overal aandacht aan besteden, daarom hebben we de volgende selectie gemaakt:

  • Een nieuwe tak van sport: Veteranen In Beweging (VIB) en wandelvoetbal. Eric Vullings heeft de ontstaansgeschiedenis op papier gezet.
  • Promotie van het eerste elftal naar de 3e klasse. De weg naar deze knappe prestatie is door de toenmalige assistent-trainer Ed Seuren verwoord.
  • Overzicht van alle trainers met hun behaalde successen en eindklassering. Met dank aan Chrit Verlinden.

Twee films:

  • Film uit 1976 ‘R.K.S.V. Melderslo Kampioen 5e Klasse’: hier.
  • Film uit 1989 ‘R.K.S.V. Melderslo Kampioen 5e Klasse’: hier.

We wensen u wederom weer veel lees- en kijkplezier.

Ontstaan Veteranen In Beweging (VIB) en wandelvoetbal  in Melderslo

Eind zomer 2014 heeft Eric Vullings bij een voetbalwedstrijd van de veteranen gevraagd aan oud spelers, of ze geen zin hadden om eenmaal in de week een avondje te bewegen. De meesten waren gestopt met voetballen door blessures of konden het tempo niet meer bijbenen. Voorstel was om op vrijdagavond te sporten in sportzaal MFC. Dit omdat ik dacht dat we met wat aangepaste training best nog wel een leuke sportavond konden beleven. Hier werd enthousiast op gereageerd. Mensen van het eerste uur zijn Henk Alards, Piet van Lipzig, Hay Cox, Lei van Helden, Ger Driessen, Jac Wijnen, Ben Alaerds (Melderslo) en Peter Kallen. Ze zijn in september 2014 in het MFC begonnen als Veteranen in beweging (VIB). Het aantal leden groeide gestaag door naar een huidige leden aantal van 18.

In de herfst van 2014 werd door de gemeente Horst aan de Maas een info/ demo dag  “bewegen voor ouderen” georganiseerd in Swolgen. Eric Vullings was namens de veteranen van Melderslo vertegenwoordigd. De Venlose wandelvoetbalclub was aanwezig en organiseerde demo wedstrijdjes. Eric: Ik werd gevraagd om mee te doen, en dat was eigenlijk best leuk. Die dag zijn er e-mailadressen  uitgewisseld met Hay Vervoort om contact te houden. Hay is organisator van de Oldstars van VV Venlo. Eric: Wandelvoetbal in Melderslo zag ik wel zitten. De groep VIB reageerden echter niet enthousiast op het voorstel om te gaan “wandelvoetballen”. De reactie van de leden was……! Ja nag ni!!!!  Neet um a te zeen. Na enige aarzeling was er dan toch voorzichtige interesse, en groeide langzaam het idee van wandelvoetbal in Melderslo.

Nadat de interesse voor wandelvoetbal was gewekt, werd Henk Alards gevraagd of hij de kar verder wilde trekken: link KNVB of PDF. Henk heeft de contacten actief benaderd en in de regio verschillende clubs warm gemaakt voor wandelvoetbal. Het duurde toch nog even voordat de eerste wedstrijd plaatsvond.

Tijdens de ledenvergadering van de veteranen op 21-03-2015 werd gevraagd of de VIB lid kon worden van SV Melderslo. Het toenmalig veteranenbestuur was hierop tegen. Het voornaamste struikelblok waren de onkosten van de VIB (huur sportzaal MFC). Deze zouden dan door de veteranen voetbalclub betaald moeten worden.

De volgende jaarvergadering in maart 2016, heeft de voorzitter van SV Melderslo, Twan Christiaans in samenspraak met de voorzitter van de veteranen, Frans Hegger het voorstel gedaan om te stemmen of VIB / wandelvoetbal samen konden laten opgaan in een afdeling veteranen. Voorwaarde was dat iedereen die bij wandelvoetbal meedeed ook lid van SV Melderslo moest worden. Tijdens de vergadering stemde de overgrote meerderheid voor en hiermee was wandelvoetbal / Vib / veteranen S.V. Melderslo een feit.

De eerste wedstrijd, in de herfst van 2015, was thuis tegen de Old stars van VV Venlo. De spelers die destijds meededen waren: Leo v Helden, Peter van Lipzig, Hay Cox,  Ger Driessen, Ben Alaerds (Melderslo),  Henk Alards en Eric Vullings. Er was een het veld uitgezet met linten van de korfbalclub. Dit bleek geen handige actie, aangezien ze hierover struikelden. Ger Driessen zal de geschiedenis ingaan als degene die het eerste wandelvoetbal goal maakte voor Melderslo. Helaas was dit een eigen goal en de wedstrijd werd verloren! 

In 2016 werd Theo Kersten onze “vaste” scheidsrechter! Vanaf 11-4-2017 zijn de wandelvoetballers gestart met de buitentraining op sportpark de Merel. Regelmatig werd er een wedstrijdje gespeeld met tegenstanders uit de regio. Vanaf 2018 is er een onderling speelschema opgesteld waardoor men eenmaal per 14 dagen een wedstrijd gespeeld wordt gedurende het voetbalseizoen.

Het eerste toernooi op 9-6-2017, was het Limburgs Old Stars toernooi te Wellerlooi. Hier behaalde de Melderslose wandelvoetballers een nette achtste plaats, van de twaalf teams. In hetzelfde jaar organiseerde de gemeente Horst aan de Maas op het sportpark van Meterik een gemeente toernooi. Hier behaalden ze een verdienstelijke eerste plaats. In 2018 werd er een toernooi georganiseerd op ons eigen sportpark. Maar het hoogtepunt was toch wel  in 2019, een internationaal toernooi in Mallorca.

In september 2017 werden er nieuwe tenues aangeschaft met daarop de eerste sponsor voor het wandelvoetbal, hoe toepasselijk,  Slakkenkwekerij  “Slaque” !!

In maart 2018 werden er ook trainingspakken aangeschaft welke werden gesponsord door uitzendbureau “werkplek”  uit Horst. Hiermee is het plaatje compleet en hebben ze inmiddels hun positie binnen de club verworven.

Het wandelvoetbal/VIB is een mooie aanvulling voor SV Melderslo. Hierdoor kan men tot op zeer hoge leeftijd nog actief deelnemen.

VIB_Mallorca_groepsfoto
Wandelvoetballers op Mallorca in 2019. Staand van links naar rechts: Ben Alaerds, Piet van Lipzig, Frans Alards, Lei van Helden, Henk Alards, Hay Kleuskens, Eric Vullings, Ben Alards (Horst), Pierre van Helden, Jac Wijnen, Wim van Hoof, Ger Driessen en Jos Wijnen. Op voorgrond echtgenotes van voetbalsterren.
VIB_Mallorca_vaantjes
Vaantjes van alle deelnemers aan toernooi op Mallorca in 2019.
VIB_Venlo-tournooi
Tournooi VV Venlo Walking foolbal in ‘de Koel’ op 27 mei 2019. Staand van links naar rechts: Jac Wijnen, Pierre van Helden, Eric Vullings en Ben Alards. Knielend van links naar rechts: Ger Driessen, Piet van Lipzig, Lei van Helden en Ben Alaerds.

Seizoen 2017/2018 promotie voetballers naar 3e klasse

Verloren eerste oefenwedstrijd

Traditiegetrouw starten de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen na de kermis. Zo ook dit jaar. Na een aantal trainingen volgt de eerste oefenwedstrijd uit tegen SV United. Deze wedstrijd wordt kansloos verloren en dit is geen goede voorbode voor het komende seizoen. Een mooie anekdote na deze wedstrijd van aanvoerder Bart Verheijen tegen assistent-trainer Ed Seuren: Dit was niet best Ed, zo gaan we het niet redden dit seizoen. Waarop Ed antwoord: Bart wer neet ungerust kél, aas weej op ut end vaan ut seizoen kampioen zien wet niemand mier dun oetslaag vaan dees oefenwedstrijd.

In september begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen de Hegelsom. Bij Hegelsom is Math Joosten trainer die in 2015 via de nacompetitie Melderslo van de 5e naar de 4e klasse bracht.

De start van de competitie is goed en in oktober gaat het eerste elftal als koploper op bezoek bij TSC. Deze wedstrijd wordt kansloos met 3-0 verloren en Melderslo is koploper af en zakt naar de 7de plaats.

De ploegen in de 4e klasse doen weinig voor elkaar onder en het is dan ook wekelijks stuivertje wisselen aan de kop van de ranglijst.

In november kan het 1e elftal een periodetitel halen, echter in de thuiswedstrijd tegen SVEB komen ze niet verder als 1-1.

Oostrum is deze middag de lachende derde en ze winnen van koploper Belfeld. Hierdoor passeren ze op de ranglijst zowel Belfeld als SV Melderslo.

In de winterstop wordt bekend dat Wim Rijs het volgend seizoen het stokje van Leon Vievermans overneemt. Enkele oudere spelers geven ook aan dat dit hun laatste seizoen in het eerste elftal is.

Trainer Leon Vievermans geeft aan dat hij in zijn laatste seizoen bij SV Melderslo om de prijzen wil spelen en waardig afscheid wil nemen.

Goede Organisatie, compact spelen en een goede focus worden de 3 belangrijke aspecten na de winterstop.

Winterstop

De eerste wedstrijd na de winterstop is op het “knollenveld” van Leunen en gaat pijnlijk verloren.

Hierna volgt een periode met wisselende resultaten. Begin april komt EWC op bezoek en deze wedstrijd gaat met 2-4 verloren. Hierdoor komt het kampioenschap verder uit zicht met 5 punten achter op Oostrum wat ook nog 1 wedstrijd minder heeft gespeeld.

Eind april op bezoek bij GFC boeken de mannen van het 1e elftal een 5-1 zege en Oostrum laat punten liggen tegen EWC.

Het blijft ongekend spannend bovenin.

Zondag 20 mei 2018

Het 1e elftal gaat op bezoek bij het al gedegradeerde Resia van trainer Wim Rijs. Oostrum ontvangt het lastige EWC.

De ruststanden zijn gunstig want Melderslo staat voor met 0-1 door een doelpunt van Martijn Kallen en Oostrum staat achter. Virtueel staat de “Melderse”  in de 3e klasse. Zo hoog heeft het standaardteam van SV Melderslo nog nooit gespeeld. Maar…..de tweede helft moet nog beginnen er staan nog 45 spannende minuten op de klok.

In de 2helft scoort spits Jeroen Kallen de 2-0. De 90 minuten zitten erop en het is een feit: MELDERSLO 1 IS KAMPIOEN 4E KLASSE.

Er volgt een geweldig feest: Maasdalbus, kantine, Tunneke, platte kar door Melderslo, receptie.

Peter Kallen die na vele jaren stopt als grensrechter krijgt een geweldig afscheid. Maar dat geldt natuurlijk ook voor leider Ron Thijssen die eveneens stopt. En de jongens van de oude garde die volgend seizoen in een lager elftal gaan spelen nemen op het hoogtepunt afscheid. Het kan niet mooier.

Het besef zal bij velen later pas komen. Maar SV Melderslo is 3e klasser. De jongens hebben geschiedenis geschreven. Dat is een hele knappe prestatie voor een dorp met maar 2.200 inwoners. Een prestatie om nooit te vergeten.

P.S. En niemand weet de uitslag nog van de eerste oefenwedstrijd tegen SV United.

kampioen_0-1
Kampioenswedstrijd tegen Resia in Wellerlooi op 20-5-2018: Martijn Kallen juicht na zijn doelpunt 0-1.
kampioen_0-2
Kampioenswedstrijd tegen Resia in Wellerlooi op 20-5-2018: gejuich na het tweede doelpunt van Jeroen Kallen 0-2.
kampioen_groep
Groepsfoto kampioenswedstrijd van links naar rechts staand: Ed Seuren (assistent-trainer), Leon Viervermans (trainer), Stijn Vullings, Jeroen Kallen, Stijn Spreeuwenberg, Caspar de Swart, Tom Verlinden, Bart Verheijen, Gijs Coenders, Bart Theeuwen, Bram Keiren, Dennis Gubbels, Dick van de Lisdonk, Peter Kallen (grensrechter) en Pierre van Helden (keeperstrainer). Knielend/liggend van links naar rechts: Ron Thijssen (elftal leider), Stan van de Pas, Jeroen Gubbels, Martijn Kallen, Bas van Westerveld, Rik Spreeuwenberg, Roy Jeuken en Rob Driessen.

Trainers 1963-2020

Lijst trainers periode 1963-2020 met de behaalde plaats per seizoen (PDF):

Trainers_1v3
Trainers_2v3
Trainers_3v3